mamaplus

Medic chirurg: ”Cancerul de sân poate fi vindecat chiar și în stadii avansate”

-
//
27.12.2021

Cancerul de sân poate fi vindecat, mai ales dacă e descoperit incipient, însă există șanse și pentru pacientele cu cancere avansate. Assoc. Prof. Dr. Emanuel Sporn, medic specialist în chirurgie generală, în cadrul spitalului Wiener Privatklinik din Viena a explicat, pentru Doctorul Zilei ce metode de tratament se folosesc, la ora actuală, în cancerul mamar. 

Specialistul susține că pacienții ar trebui să fie conștienți de faptul că intervenția chirurgicală este întotdeauna necesară dacă se dorește vindecarea. Rezultatele estetice sunt în general excelente și majoritatea pacienților pot fi externați din spital în prima sau a doua zi după operație.

În ceea ce privește chirurgia de conservare a sânului, aceasta poate fi realizată la aproximativ 90% dintre pacienți.

”Chirurgia de conservare a sânului combinată cu radioterapie postoperatorie este la fel de eficientă în vindecarea cancerului precum este și mastectomia. Chirurgia conservatoare poate fi efectuată dacă dimensiunea tumorii nu este prea mare.

La pacientele cu tumori locale în stadiu avansat, chimioterapia neoadjuvantă sau terapia endocrină neoadjuvantă pot duce la o diminuare a tumorii, permițând astfel o terapie de conservare a sânului la un număr mai mare de paciente.”, susține Assoc. Prof. Dr. Emanuel Sporn.

Câte tipuri de mastectomie sunt și când este recomandat fiecare dintre ele?

Prof. Dr. Emanuel Sporn afirmă că în cazul pacientelor cu tumori locale în stadiu avansat, care se infiltrează în piele, aceasta trebuie la rândul ei să fie îndepărtată. De asemenea, dacă mamelonul este afectat, va fi necesară o rezecție a mamelonului. În cazul tumorilor mari, fără afectarea pielii, pacientelor li se poate efectua o mastectomie fără îndepărtarea peilii și cu reconstrucție imediată.

Există contraindicații la tratamentul chirurgical pentru cancerul de sân?

”La pacientele cu metastaze multiple multiviscerale, tratamentul chirurgical al cancerului de sân nu va prelungi supraviețuirea. Astfel, intervenția chirurgicală poate fi omisă, dar dacă o pacientă dorește ca tumora să fie îndepărtată, intervenția chirurgicală poate fi luată în calcul pentru pacientă.

Cancerul de sânt poate fi tratat, dacă este tratat într-un stadiu incipient, cancerul de sân poate fi vindecat la un număr mare de paciente. Dar și pacientele cu tumori mai avansate pot fi vindecate printr-o abordare multimodală care poate implica chirurgie, radioterapie, chimioterapie și terapie hormonală.”, a mai subliniat medicul chirurg.

Specialistul a mai adăugat că riscul de recidivă a cancerului de sân depinde de stadiul și de tipul tumorii. În cazul tumorilor agresive și al bolii avansate, probabilitatea de recidivă este mai mare decât în cazul pacientelor cu tumori mici și cu prognostic biologic favorabil.