Disconfort cauzat adesea de substanțele din produsele de igienă intimă, mâncărimile vaginale pot fi puse şi pe seama unor boli cu transmitere sexuală. De aceea, un cosult medical este necesar.

Vaginita bacteriană

Se numără printre cele mai frecvente cauze ale apariției mâncărimilor în zona intimă. Aceasta este determinată de scăderea numărului de bacterii bune şi a înmulțirii celor rele şi de schimbarea pH-ului vaginal. Vaginita sau vaginoza bacteriană se manifestă prin secreție de culoare alb-cenuşiu, urât mirositoare şi prurit. Boala este periculoasă pentru gravide, pentru că poate duce la pierderea sarcinii. Se tratează cu antibiotice.

Substanțe iritante

Diferite produse de igienă pot cauza mâncărimi vaginale sau erupții cutanate pe mai multe zone ale corpului, inclusiv vagin. Printre cele mai comune produse care conțin substanțe iritante se numără săpunurile, spumantele de baie, anumite unguente, detergenții şi emolienții. Dacă suferi de incontinență urinară (incapacitatea de a controla vezica urinară) sau de diabet, urina poate cauza, de asemenea, iritații vaginale şi mâncărime.

Candidoza vaginală

Acest tip de infecție apare adesea după ce ai urmat un tratament cu antibiotice. Şi asta pentru că aceste medicamente distrug bacteriile bune din vagin. Candidoza este o infecție destul de comună în rândul femeilor şi se caracterizează printr-o secreție albă, însoțită de senzația de arsură şi mâncărime. Dar infecția poate apărea şi din alte cauze. Diabetul, sarcina, igiena locală deficitară pot duce la dezvoltarea ei.

Menopauza

Nivelul de hormoni din organism se modifică sau fluctuează în timpul menstruației, în sarcină şi la menopauză. Din acest motiv, este posibil să apară mâncărimi vaginale. Femeile care sunt la menopauză sunt mai expuse riscului de a se confrunta cu acest disconfort. Şi asta pentru că în această perioadă nivelul de estrogen se diminuează, favorizând uscăciunea vaginală. Dacă nu este tratată, aceasta poate provoca mâncărimi şi iritații.

Dermatita de contact

Este cauzată de alergii la anumite produse, cum sunt prezervativele, lubrifianții, săpunurile, spumantele de baie, gelurile de duş. Pe lângă mâncărime, alergia poate fi însoțită de roşeață, umflături şi îngroşarea pielii. Medicii dermatologi recomandă utilizarea produselor de igienă hipoalergenice. Până şi hârtia igienică ce are arome sau culori poate duce la apariția mâncărimilor vaginale.

Boli cu transmitere sexuală

Sexul neprotejat cu parteneri multipli favorizează transmiterea bolilor venerice: chlamydia, herpes, tricomoniaza şi gonoreea. Simptomul principal al acestor boli este senzația de furnicături în zona intimă.

Psoriazisul

Este o afecțiune a pielii care poate da senzația de mâncărime. Pielea devine, de obicei, de culoare roşu aprins, solzoasă pe anumite părți ale corpului. În zona vulvară tinde însă să fie netedă. Totuşi, există posibilitatea să ai psoriazis pe vulvă, fără ca această boală să se manifestă pe altă zonă a corpului.

Lichenul scleros

Este o altă boală a pielii care afectează vulva şi se caracterizează prin mâncărimi foarte intense şi piele deschisă la culoare în această zonă. De regulă, lichenul scleros afectează femeile aflate la menopauză şi fetele chiar înainte de pubertate, dar poate apărea la orice vârstă. Dacă nu este tratată, din cauza afecțiunii buzele vulvei se micşorează, deschiderea vaginală se îngustează şi contactul sexual devine dureros.

Cum pot fi prevenite:

Pentru a evita apariția mâncărimilor genitale, ar fi bine să ții cont de câteva recomandări. Se recomandă evitarea partenerilor sexuali multipli, folosirea prezervativului ca metodă contraceptivă, renunțarea la spălăturile vaginale (modifică şi înlătură flora genitală normală) şi menținerea unui regim de viață sănătos- sport, renunțarea la consumul în exces de dulciuri, scăderea ponderală (pentru persoanele obeze). În cazul în care infecțiile genitale nu pot fi prevenite, ele trebuie tratate cât mai urgent posibil.