Irina Rimes suferă de endometrioză. Acesta pare să fie diagnosticul pus de medicii care, în seara de Revelion, au fost obligați să o opereze de urgență pe artistă.

„În noaptea dintre ani, m-am trezit din anestezie cu o picătură de șampanie pe buze. Era 00:00, asistentele din sala de reanimare au avut grijă de mine. Să simt și eu că e sărbătoare. Au deschis geamurile să aud sunetul de-afară și să simt mirosul de artificii. Cele mai drăguțe asistente. A doua zi am petrecut-o tot în reanimare. Am fost spălată, hrănită și găurită la fiecare 3 ore pentru analize.

Astăzi am mai tras câteva dureri infernale, dar după ce mi-au scos tubul din burtă, m-am simțit ca nouă. Umflată la față, vânătă pe sub ochi și pe la toate încheieturile, am intrat frumoasă de tot în 2020”, scris Irina Rimes pe Instagram după operație.

În Ajun de Revelion, în loc să ajungă la Iași, unde avea programat concertul dintre ani, artista a ajuns de urgență la spital. Deși Irina a spus că vrea să păstreze diagnosticul în taină, pentru că ar fi de natură ginecologică, conform informațiilor vehiculate în jurul subiectului, se pare că artista ar fi fost diagnosticată cu endometrioză.

mamaplus

Endometrioza afectează aproximativ 10% din femei, iar cauzele producerii endometriozei nu sunt cunoscute. De-a lungul timpului, au fost elaborate mai multe teorii, iar predispoziţia genetică a fost una dintre ele.

Endometrioza este una din principalele cauze de durere pelvină cronică şi de infertilitate. Principalul simptom al acestei afecţiuni este durerea pelvină cronică, de obicei intensificată în perioada menstruaţiei. Uneori, durerea pelvină se intensifică şi în alte condiţii: la ovulaţie, în timpul sau imediat după contactul sexual, în timpul mişcării anselor intestinale, în cadrul altor procese fiziologice (urinare, defecaţie). Alteori, durerea este resimţită în spate, cu iradiere în membrele inferioare.

Diagnosticul este dificil, în urma istoricului pacientei, a consultului ginecologic şi a altor investigaţii ridicându-se de cele mai multe ori doar suspiciunea de endometrioză. Localizarea pe ovare (unul sau ambele) a endometriozei se manifestă sub forma unuia sau mai multor chisturi, decelabile ecografic.

Diagnosticul sigur al acestei afecţiuni se face doar intraoperator, tehnica laparoscopică fiind în general abordată', explică dr. ginecolog Roxana Chirilă.