La fiecare stărnut, râs sau efort fizic, o femeie care suferă de incontinență urinară va simți un disconfort colosal. Chiar dacă statisticile arată că incontinența urinară afectează în cea mai mare parte femeile trecute de vârsta de 50 de ani, această problemă este actuală și pentru femeile mai tinere, fie că au născut recent pe cale vaginală sau au avut anumite probleme de sănătate.

Partea cea mai gravă este că cele mai multe femei decid că afecțiunea va trece de la sine sau că ar fi o problemă inevitabilă a îmbătrânirii și nici nu încearcă să primească tratament pentru scurgerile urinare pe care le au. Totuși, înainte de a decide să primească ajutor, femeile trebuie să stabilească ce fel de incontinență au.

Potrivit dr. Magda Rotaru, incontinența urgentă apare atunci când o persoană are o dorință puternică de a urina și nu poate opri această senzație. Acesta este, de cele mai multe ori, rezultatul unei probleme cu vezica sau cu anumite declanșatoare, cum ar fi cofeina și alimentele picante, care determină contractarea vezicii urinare.

Un al treilea tip, incontinența mixtă, este combinația dintre stres și incontinență de urgență. Mai puțin frecventă este incontinența de revărsare, în care o femeie nu își golește complet vezica. Oricum, dincolo de tipul incontinenței, severitatea afecțiunii poate varia foarte mult, de la o persoană la alta. Se pare că la femei, incontinența stresului este asociată cu nașteri vaginale, constipație cronică, obezitate și boli pulmonare cronice. La bărbați, incontinența stresului poate fi observată după o intervenție chirurgicală de cancer de prostată.