Sânii denși nu sunt neapărat sâni mari cu mult țesut adipos. Acest factor nu are nicio legătură cu ceea ce îți vom comunica în continuare. Când ești mai tânără, există un echilibru ideal între țesutul adipos, cel glandular și cel fibros la nivelul sânilor tăi. Pe măsură ce te apropii de menopauză, densitatea sânilor tăi crește. Nivelul țesutului glandular și conjunctiv crește, pe când cel al țesutului adipos scade. Când sânii cu o densitate mare sunt supuși unei mamografii, rezultatele sunt mai greu de interpretat decât în cazul sânilor mai puțin denși.

Așadar, acest fenomen are loc după menopauză și poate provoca creșterea riscului pacientei de a dezvolta cancer mamar. Asta nu înseamnă că o femeie cu sâni denși va dezvolta garantat o tumoare la nivelul acestora. Există însă un risc mic ca această problemă să survină, în special dacă femeia respectivă are un istoric familial de cancer mamar.

Este suficient să te supui unor controale periodice pentru a verifica morfologia și sănătatea sânilor tăi. „Prevenția” este, desigur, foarte importantă, drept pentru care trebuie să ții seama de acest factor de risc adițional.

Sânii denși necesită mamografie periodic

Conform mai multor studii, precum unul publicat în Analele medicinei interne (Annals of Internal Medicine), femeile cu o densitate mamară mărită au un risc mai crescut de a suferi de cancer mamar.

Vrem din nou să te atenționăm că sânii denși reprezintă doar un simplu factor de risc adițional. Nu vei suferi garantat de cancer mamar dacă prezinți această caracteristică, dar trebuie să ții cont de ea.

Pentru a-ți proteja sănătatea, vorbește cu medicul tău pentru a-ți programa o mamografie anuală, nu doar la doi sau trei ani.

Nu intra în panică – una din patru femei are sâni denși!

Sânii sunt alcătuiți din trei tipuri de țesuturi: țesut glandular, țesut adipos și țesut fibros. Când ai sâni denși, înseamnă că volumul țesutului fibros de la nivelul acestora este mai mare decât volumul țesutului adipos. Deși statisticile ne avertizează că trebuie să ținem cont de acest aspect, există un factor de risc mult mai important: moștenirea genetică. Dacă mama, mătușile sau surorile tale nu au suferit de cancer mamar, șansele ca tu să dezvolți această boală doar pentru că ai sâni denși sunt foarte mari.

Sânii denși necesită o mamografie în fiecare an. Astfel, vei avea toate informațiile relevante și vei putea fi liniștită.

Câteva sfaturi utile pentru toate femeile

  • Nu fuma.
  • Evită supraponderalitatea.
  • Evită sedentarismul (menține-te activă cu ajutorul exercițiilor aerobice).
  • Evită dietele bogate în grăsimi saturate, făină albă și zahăr.
  • Adoptă dieta mediteraneeană, care este bogată în fructe și legume proaspete, precum și în acizi grași sănătoși (cum ar fi uleiul de măsline).
  • Bea lichide suficiente.