mamaplus

Experiment: Măștile sanitare sunt eficiente pentru a evita infecția cu COVID-19, dar nu în totalitate

0
//
22.10.2020

O echipă a Universității din Tokyo a demonstrat cu ajutorul unui experiment cum pot preveni măştile sanitare contagierea cu noul coronavirus, deşi protecția este mai mică în cazul celor din pânză comparativ cu cele chirurgicale, relatează EFE.

Potrivit declarațiilor acordate postului public de televiziune NHK de Yoshihiro Kawaoka, de la Institutul de Ştiințe Medicale al Universității din Tokyo, nu s-au realizat anterior alte experimente similare în cadrul cărora să se folosească virusuri reale.

Experimentul s-a realizat folosind un simulator de infecție cu virusul SARS-CoV-2 constând din două capete de manechine plasate în fața unei vitrine. În cazul unuia dintre acestea, s-a folosit un spray pentru a împrăştia virusul, iar pentru celălalt, un ventilator imitând respirația umană.

Receptorul care era protejat cu o mască din pânză a avut o reducere cuprinsă între 20 şi 40 % din absorbția virusului şi între 47 şi 50 % în cazul măştii chirugicale obişnuite.

În schimb, cu o mască N95, purtată corespunzător, reducerea a fost cuprinsă între 79 şi 90 %.

Când emițătorul a folosit o mască, din pânză sau chirugicală de unică folosință, reducerea contagierii în cazul receptorului a fost de peste 70 % pentru ambele cazuri, comparativ cu masca N95 plasată în mod corect, care a beneficiat de o protecție de aproape 100 %.

Indiferent de caz, Yoshihiro Kawaoka, şeful echipei care a condus experimentul, a avertizat că folosirea măştilor faciale nu evită complet contagierea cu noul coronavirus.

„Important este să nu avem prea multă încredere în măşti”, a precizat el.