Fiind o parte importantă a sistemului reproductiv feminin, ovarele produc hormoni, inclusiv estrogeni, care declanșează menstruația. Funcția ovarelor este, de asemenea, de a elibera cel puțin un ou în fiecare luna pentru o posibilă fertilizare. În unele cazuri, durerile de ovare pot fi un semnal de alarmă.

O serie de afecțiuni diferite, de la chisturi și până la tumori, pot provoca dureri ovariene, care pot fi acute sau cronice. Durerea ovariană acută apare rapid și dispare într-o perioadă scurtă de timp. Durerea cronică ovariană începe de obicei treptat și durează câteva luni sau mai mult.

Durerea ovariană poate fi continuă sau poate să vină și să plece. Se poate agrava cu anumite activități, cum ar fi exercițiile fizice sau urinarea. Poate fi atât de ușoară încât abia dacă observi asta sau poate fi atât de severă încât interferează cu viața de zi cu zi.

Ce investigații ar trebui să faci dacă te dor ovarele?

Când te dor ovarele este bine să faci un examen pelvian. Examenul îi va permite medicului să caute eventuale noduli, scurgeri anormale sau sensibilitate în pelvis. Totodată, ar fi nevoie de analize de sânge și urină. Aceste teste de laborator pot ajuta la identificarea infecției. La fel și culturile preluate în timpul unui examen pelvian.

Când te dor ovarele este recomandat să faci și o ecografie. Acest test creează o imagine a zonei pelvine, astfel încât medicul să poată vedea dacă organele de reproducere sunt mărite. Medicul poate vedea dacă există un buzunar de infecție cunoscut sub numele de abces.

Când te dor ovarele poți încerca și laparoscopia. Această procedură, care utilizează o lunetă subțire iluminată introdusă într-o gaură mică din abdomen, este utilizată pentru a confirma un diagnostic.