mamaplus

Dr. Mihai Craiu, către profesori: ”Aerisiți clasele, că nu ne trage curentul!”

-
//
25.09.2020

Pentru a demonstra că purtarea măștii de protecție nu scade saturația de oxigen, medicul MIhai Craiu a făcut de două ori un experiment: a purtat, concomitent, atât un pulsoximetru, cât și o mască. 

„În momentul în care am înțeles că există foarte multe puncte de vedere diferite, am repetat experimentul în cadrul unei conferințe, realizate de departamentul nostru de comunicare al Institutului, în care am răspuns întrebărilor părinților, purtând și mască, și vizieră. A fost o înregistrarea de aproape o oră, am răspuns și am stat cu pulsoximetrul la deget, cu un pulsoximetru profesional de spital. Și oamenii au putut să vadă că, timp de o oră, doctorul Mihai Craiu, un om de o anumită vârstă și care are astm, nu s-a desaturat, nu i s-a făcut rău. A putut să răspundă coerent tuturor întrebărilor, purtatul măștii nu produce hipoxie”, a explicat medicul într-o emisiune televizată.

Din interacțiunile pe care le-a avut cu copiii la cabinet, și-a dat seama că elevilor nu le este atât de greu pe cât cred unii adulți să poarte mască. Mihai Craiu mai spune că un copil poate purta fără probleme masca timp de 45 de minute sau chiar o oră. Însă medicul recomandă o pauză de mască de câteva minute, în aer liber, cu respectarea distanțării. Un astfel de model este practicat în țările scandinave. unde elevii ies în curtea școlii la intervale regulate de timp. La noi „copiii ar putea să iasă 2 minute la fereastră, fără mască”.

Mihai Craiu a explicat că, pentru a-i proteja pe elevi de COVID-19, trebuie luate, concomitent, cinci măsuri. În primul rând, copiii cu simptome nu trebuie să vină sub nicio formă la școală. Elevii și profesorii trebuie să poarte mască, trebuie să evite să își atingă zona ochilor și să păstreze distanța. La fel de importantă este aerisirea claselor, pentru a împiedica acumularea de aerosoli cu încărcătură virală. Medicul i-a asigurat în același timp pe profesori că nu îi va trage curentul.