mamaplus

De la ce vârstă pot folosi copiii ața dentară? Sfaturile unui medic stomatolog pediatru

-
//
02.12.2021

De la apariția primului dinte de lapte, ar trebui să înceapă și igiena dentară la copii, iar începând cu vârsta de 3 ani, pe lângă periuța de dinți ar mai trebui să folosiți și ața dentară. Acest instrument de curățare a dinților este necesar pentru prevenirea apariției cariilor interdentare. Mai este necesar să știți că fluorul, care combate caria dentară, se aplică doar punctual pe dinții de lapte, care au probleme.

„La vârsta de 3-4 ani, maseluțele se apropie, nu mai există spațiu între ele deși maxilarele cresc în continure în față. Până se vor schimba nu există spațiu între ele, acolo e o zona retentivă și acolo apar foarte multe probleme. Caria interdentară e o problemă foarte mare, deoarece distruge rapid dintele de lapte.”, explică un medic stomatolog pediatru.

De la cele mai mici vârste, copii au nevoie de prevenție împotriva cariei dentare făcută în cabinet. Aceasta înseamnă igienizări profesionale în cabinetul stomatologic. Dar și fluorizări.

„Fluorizarea se face cu ajutorul unui lac cu fluor care se aplică pe dinte și se lipește pe dinte. Copilul nu poate să înghită acest lucru, se absoarbe în dinte protejând dintele de atacul carios”, spune un medic specialist în pedodontie.

După ce apar molarii de 6 ani, copilul are nevoie de sigilarea acestora. Ca să reduceți astfe riscul cariilor pe primii molari definitivi.

Este vorba de un material fluid, care se aplică pe suprafața măselelor. Și care va lăsa un spațiu neted. Nu retenționează resturi alimentare.