mamaplus

De ce unele persoane nu reușesc să slăbească? Semne subtile, enumerate de un nutriționist

-
//
11.04.2022

De cele mai multe ori, tindem să punem schimbările de dispoziție pe seama hormonilor. Însă, potrivit terapeutului nutrițional Gail Madalena, hormonii sunt mesageri chimici vitali care semnalizează informații între celulele și organele noastre. Dacă mănânci sănătos, faci exerciții fizice, dormi suficient și încă te simți neliniștit, este posibil să ai nevoie de ajutor. Vezi care sunt semnele subtile la care trebuie să fii atent și cum să fii testat.

În primul rând, ar trebui să menționăm că în cazul în care aveți simptome sau sunteți îngrijorat de sănătatea hormonală, discutați cu medicul dumneavoastră de familie.

„O tiroidă inactivă are ca rezultat încetinirea multor funcții ale corpului, inclusiv metabolismul și digestia. Un efect secundar comun al acestui lucru este creșterea în greutate, în special la nivelul stomacului”, spune Gail Madalena.

Prea mult din hormonul stresului cortizol poate pune organismul în modul de supraviețuire, determinându-l să stocheze și mai multă grăsime.Scăderea estrogenului te poate face să te simți în mod constant înfometat, chiar și după ce ai mâncat, deoarece estrogenul are un impact direct asupra leptinei.

 „Leptina este eliberată de celulele adipoase și reglează câte calorii ardem și câte mâncăm, ceea ce, la rândul său, dictează cât de mult țesut adipos depozitează organismul. Dar dacă starea ta de spirit este proastă și nu poți înțelege de ce, s-ar putea să fii lipsit de serotonină, hormonul fericit. În perioada în care femeile sunt la ovulație, nivelurile de estrogen și progesteron scad, ceea ce duce la simptome atât fizice, cât și emoționale. Această scădere a hormonilor poate influența producția de serotonină care reglează starea de spirit, somnul și pofta de mâncare”, spune Gail.

Când tiroida funcționează sub-optim, poate reduce rata cu care părul nostru crește, precum și să-l facă uscat, fragil și slab. O scădere de estrogen și progesteron vă poate afecta și grosimea părului.

Starea de oboseală constantă

Dacă fiecare zi se simte ca o oboseală, chiar și dacă ați dormit mult, este posibil să aveți un dezechilibru hormonal și să nu fie vorba despre oboseală cronică.

„Având prea mult sau prea puțin progesteron vă poate distruge energia, la fel ca și nivelurile crescute de estrogen și o tiroidă inactivă. Prea mult cortizol poate afecta ciclurile de somn și poate duce la oboseală continuă”, spune Gail.

Să-ți simți capul învârtindu-se, genunchii slabi și vederea încețoșată sunt semne că ceva nu este în regulă.

„Nivelurile scăzute de estrogen declanșează fluctuații ale fluxului sanguin. Acest lucru poate provoca amețeli. Dezechilibrele hormonale pot avea un impact direct asupra metabolismului zahărului din sânge și asupra tensiunii arteriale, precum și asupra problemelor legate de urechea internă, care provoacă toate amețeli.

Nivelurile sănătoase de progesteron și estrogen promovează emoții mai calme și ajută la un somn mai odihnitor, în timp ce dacă sunt dereglate, acest lucru poate afecta memoria pe termen scurt, funcția cognitivă și iritabilitatea.”, spune nutriționistul. 

Stresul cronic (adică creșterea cortizolului) poate copleși organismul și poate contribui la probleme de sănătate mintală, potrivit The Sun.