Diferențele bruște de temperatură și alternarea cald-frig duce la inflamarea mucoasei nazal. Vara există și o răceală comună. Originea rămâne virală, dar contaminarea este diferită. Iarna, este de la om la om. Vara, răcim mai ales din cauza trecerii bruște de la cald la rece, aer condiționat, ventilator.

„Căldura provoacă dilatarea vaselor, iar frigul o vasoconstricție. Această alternanță provoacă inflamația membranei mucoase și, atunci când aceasta din urmă este inflamatorie, nu mai protejează organele de viruși și bacterii. Și înotul într-o piscină, datorită produselor de dezinfectare, poate duce la inflamarea membranei mucoase.

În a doua categorie de răceli, „rinita sezonieră”, ierburile sunt cele care irită și provoacă inflamația membranei mucoase. „Vedeți multe dintre aceste ierburi pe câmpuri (grâu, secară, porumb) sau pe peluzele din mediul rural vara, deoarece atunci când sunteți expus la mediul rural, rămâneți acolo mult timp. Iarna, suntem în zone închise și, prin urmare, nu suntem expuși”, explică specialiștii.

Remedii împotriva răcelilor de vară

Unii, desigur, sunt norocoși și nu vor răci vara. Există câteva moduri prin care puteți limita riscul. Persoanele cu sensibilitate nazală trebuie într-adevăr să acorde atenție aerului condiționat, prafului, tutunului. De asemenea, se recomandă efectuarea unui lavaj nazal cu soluții saline, chiar și după o sesiune de înot.

Propolisul și cimbrul au o acțiune antiseptică. Puteți infuza o linguriță de cimbru într-o ceașcă de apă clocotită, după care strecurați și beți conținutul. În cele din urmă, aromoterapia poate ajuta, cu inhalări de ulei esențial de niaouli și arbore de ceai.