mamaplus

De ce poate reapărea candidoza vaginală după tratament? Un ginecolog are explicația

0
//
07.10.2021

Candidoza vaginală este o infecție produsă de înmulțirea exagerată a unei ciuperci, numită Candida Albicans. Ea este prezentă în mod natural în cavitatea bucală, în tubul digestiv, pe piele şi în vagin, alături de o serie de bacterii benefice. Atunci când echilibrul florei este perturbat, poate apărea o supradezvoltare a Candidei Albicans. Este o problemă comună, care afectează majoritatea femeilor adulte, cel puțin o dată pe parcursul vieții.

Printre principalele simptome ale candidozei vaginale se numără scurgerile vaginale anormale, însoțite de mâncărime şi senzație de arsură. De asemenea, urinarea devine dureroasă, apare înroşirea şi umflarea vulvei şi dureri în timpul contactului intim.

„Infecția cu candida nu apare doar prin pertubarea ph-ului vaginal în urmă unei vizite la piscină, există şi alți factori precum administrarea de antibiotice, graviditatea, diabetul zaharat sau obezitatea. Antibioticele distrug echilibrul florei vaginale, afectând numărul de bacterii cu rol protectiv şi permițând dezvoltarea candidozei.

Candidoza vaginală nu este considerată o boală cu transmitere intimă, ci mai degrabă o afecțiune ce poate fi declanşată şi prin contact intim. Atunci când candidoza reapare imediat după tratament sau nu răspunde la acesta, poate fi semn că persoană are imunitatea scăzută. De asemenea, mai multe episoade de candidoză în antecedente pot fi un semn al sistemului imunitar slabit”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Analize candidoză vaginală

Confirmarea diagnosticului de candida se realizează prin efectuarea unor analize ale secrețiilor vaginale. Pentru acuratețea examenului secrețiilor vaginale, se recomandă evitarea spălăturilor intravaginale şi a contactului intim cu 24 de ore înaintea recoltării probelor. Igiena intimă a zonei intime externe se poate efectuă cu apă şi cu un săpun delicat.

Candidoza vaginală poate fi tratată cu medicamente antifungice, fie aplicate local şi în jurul vaginului, fie administrate oral. În cazul infecțiilor mixte, este necesar un tratament combinat. Este foarte important ca acest tratament să se realizeze după îndrumarea unui medic, deoarece sunt şi alte tipuri de afecțiuni ce pot avea simptome asemănătoare candidozei.

Tratamentul cadidozei vaginale

„De obicei un organism competetent ar trebui să scape de la sine de candidoză în 3 zile. Dacă imunitatea este scăzută acest proces ar putea dura la nesfârşit în afara unui tratament adecvat. În momentul în care avem o candidoză recurentă, înseamnă că ceva este în neregulă cu organismul: diabet, problemă de imunitate, un dezechilibru al florei vaginale care predispune la candidoză. Candidoză redevine activă dacă nu găseşte un echilibru local (floră) şi sistemic (glicemie, imunitate)”, adaugă dr. Istoc.

În cazul bărbaților, infecția este rară, ei fiind mai degrabă purtători ai acestei ciuperci, fără a prezenta simptome. În cazurile în care candidoză prezintă simptome la bărbați, acestea pot fi mirosul neplăcut, înroşirea şi uscarea mucoasei glandului, secreții albicioase abundente, usturime la urinare şi la contactul sexual.

Este important să se mențină curată şi uscată zonă intimă, dar fără a se utiliza săpunuri dure. Sunt recomandate maxim două duşuri pe zi, iar băile de şezut în apa călduță pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor de candidoză. Duşurile vaginale sunt de evitat, acestea putând agrava de fapt candidoza prin îndepărtarea bacteriilor benefice de la nivelul mucoasei vaginului. În perioada în care se administrează antibiotice, sunt recomandate iaurturile cu culturii vii sau comprimate ce conțin Lactobacillus acidophilus, acestea ajutând la menținerea florei vaginale la un nivel optim.

Alimente care pot agrava candidoza

Este bine să se evite utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau a altor pulberi în zonă genitală, deşi sunt destinate igienei feminine. Îmbrăcămintea extrem de strâmtă poate produce iritații, iar lenjeria de corp din mătase sau nylon creşte transpirația în zonă genitală şi, de asemenea, provoacă iritații. Pentru lenjeria de corp este recomandat bumbacul, acesta nerestricționând fluxul de aer. Sunt de evitat şi tampoanele interne, iar în cazul în care persoanele suferă de diabet zaharat, este indicat să se mențină valorile glicemice la un nivel bun.

Există o serie de alimente care trebuie evitate pentru prevenirea infecției cu candida. Carbohidrații simpli, care sunt conținuți de cele mai multe ori în sirop de porumb, zahărul, fructele uscate sau sucurile de fructe  – sunt alimente care dăunează echilibrului bacteriilor din intestine. Porumbul şi cartofii sunt legume contraindicate, pentru a evită înmulțirea bacteriilor. În schimb, sunt indicate vegetalele cu frunze verzi, merele, peştele şi carnea slabă, cât şi consumul de usturoi.