mamaplus

De ce apar durerile de spate și genunchi? Ortoped: "Copiii trebuie să fie lăsați să meargă desculț"

-
//
27.01.2022

Din ce în ce mai multe persoane suferă de dureri de spate. Ortopedul Iozefina Botezatu spune care sunt pozițiile greşite pe care le adoptăm zilnic şi care duc la aceste dureri, dar şi care sunt cauzele durerilor de glezne sau de genunchi.

"Mulți dintre noi, cel puțin în această perioadă, am stat mai mult la calculator. Situațiile cele mai frecvente în care apar durerile de coloană sunt aceste poziții anormale. Sindromul postural, deci durerile de postură ale coloanei, apar din cauza pozițiilor nefiziologice. Sunt frecvente la copii, întrucât aceştia stau la calculator şi poartă şi acel ghiozdan greu. Mai mult decât atât, aceştia nici nu fac gimnastică.

Ca să nu avem dureri de spate înseamnă să avem o postură bună la birou, în fața calculatorului, dar înseamnă şi să facem gimnastică. Să ne lucrăm musculatura spatelui, care susține, de fapt, coloana vertebrală", a spus Iozefina Botezatu.

Hernia de disc se operează în cazuri excepționale

"Amorțelile la nivelul degetelor sau la nivelul picioarelor apare în cadrul herniilor de disc, care nu se operează întotdeauna pentru că lumea se sperie. Pacienții când aud că au hernie de disc se sperie. În primul rând, trebuie făcută gimnastică medicală. Trebuie de evitat statul în picioare, de evitat statul într-o poziție incorectă. De evitat purtarea unor greutăți. Amorțelile sunt pe traiectul nervului. Tratamentul, cel puțin la început, este kinetoterapia.”, a mai adăugat specialista. 

De ce amorțesc degetele când stăm des cu telefonul în mână

Este un nerv numit nervul cubital, care dacă este presat sau supus unei presiuni constante poate da amorțeli pe partea cubitală, pe ultimele două degete de la mână. Soluția este să ne schimbăm poziția sau lăsăm telefonul.

De la ce apar durerile de genunchi/glezne

”Dacă purtăm o încălțăminte neadecvată, dacă mergem mult pe jos pe un teren accidentat, dacă nu avem musculatura pregătită pentru un astfel de efort, pot apărea dureri la nivelul genunchilor sau gleznelor. Pentru femeile care poartă tocuri înalte sau balerini, talpa ortopedică este recomandată. Mersul desculs prin iarbă este recomandat, la fel şi la mare, pe nisip, însă este mai indicat copiilor. Copiii trebuie lăsați să meargă desculț, pentru că aşa îşi formează bolta plantară. Mai ales în primii ani de viață. Pentru un adult este doar o plăcere", a mai spus ortopedul Iozefina Botezatu.