Aproximativ 80% dintre cei care testează pozitiv pentru COVID-19 vor prezenta simptome ușoare, constând în mare parte dintr-o tuse, durere de cap și o temperatură ridicată, conform datelor din China. Totodată, după apariția primelor simptome, pacienții ar putea sesiza și pierderea gustului și a mirosului.

În Olanda, pentru a nu aglomera spitalele, pacienților cu forme ușoare de coronavirus li se cere să se refacă în siguranța propriei case, pentru a opri infectarea pacienților vulnerabili în spital. Chiar dacă se fac zeci de cercetări privind tratamentul medicamentos eficient împotriva COVID-19, la moment nu există un tratament unic, deși unii medici și-au exprimat speranța cu privire la un medicament antiviral numit remdesivir, care a fost inițial dezvoltat pentru a trata epidemia de Ebola. Pentru pacienții care resimt formele grave de COVID-19, ar fi eficientă dexametazona, conform celor mai recente cercetări confirmate și de Organizația Mondială a Sănătății.

Tot ce puteți face este să vă ameliorați simptomele, iar în acest sens medicii recomandă să luați medicamentele pe care le folosiți deobicei în caz de răceală. Combateți durerea și febra cu paracetamol, iar dacă sunteti izolat, cereți unui prieten sau vecin să lase medicamentele în fața ușii. Păstrați o alimentatie echilibrată cu multe fructe și legume și beți multe lichide.

Ajută multivitaminele?

Medicii olandezi spun că deocamdată nu există dovezi că produse precum vitaminele A sau D, sau vitabioticele au vreun efect pozitiv asupra COVID-19.

Ce se întâmplă dacă simptomele se agravează? Când trebuie să vă prezentați la spital?

Într-un număr mic de cazuri - de obicei pentru pacienții mai în vârstă - COVID-19 poate duce la dificultăți de respirație. Dacă se întâmplă acest lucru, e bine ca pacientul să fie adus la spital. Dacă febra devine severă și sunteți în imposibilitate de a vă deplasa sau de a vă îngriji, acest lucru ar putea fi și motivul pentru a chema ambulanța.  

Dificultățile de respirație și pneumonia la ambii plămâni sunt printre cele mai frecvente simptome ale bolii, iar în cazurile cele mai severe, pacienții trebuie intubați și puși pe un ventilator.

Boala COVID-19 poate provoca acumularea de lichide în plămâni, determinând scurtarea respirației iar pacientii trebuie sa respire în reprize foarte scurte. Dificultățile de respirație și pneumonie la ambii plămâni sunt printre cele mai frecvente simptome ale bolii, iar în cazurile cele mai severe, pacienții trebuie intubați și puși la un ventilator.

Important! Atunci când simți primele simptome de COVID-19 adresează-te de urgență medicului de familie care te va examina și îți va prescrie un tratament personalizat, în funcție de situație.