Chiar dacă la prima vedere s-ar părea că mucozitățile gălbui și verzi ar fi primele simptome ale sinuzitei, medicii pediatri avertizează părinții că această presupunere poate fi eronată și în niciun caz nu este necesar să administreze antibiotic copilului. S-ar putea să fie vorba despre o răceală comună, care nu necesită tratament special. Specialiștii susțin că infecțiile respiratorii sunt de 20 până la de 200 de ori mai comune decât infecțiile bacteriene ale sinusurilor. Iată de ce, este necesar să fiți foarte atenți și să cereți sfatul unui specialist.

„Sinuzita este o inflamație a sinusurilor paranazale, cavități aflate în jurul nasului, care în mod normal sunt umplute cu aer”, explică medicul pediatru Alexis Cochino. De multe ori, infecția sinusurilor apare după ce copilul a avut o răceală, sau din cauze alergice.

Simptomele sinuzitei depind de vârstă. La copiii mai mici, pot include următoarele:

  • nasul curge mai bine de 7-10 zile
  • are mucozități de culoare verde sau galbenă
  • tuse în timpul nopții, ocazional ziua.

La copiii mai mari şi la adulți:

  • nasul curge sau au simptome de răceală mai mult de 7-10 zile
  • dureri de cap
  • disconfort facial
  • tuse
  • febră
  • umflături în jurul ochilor, mai pronunțate dimineața.

Tot ce trebuie să ştii despre sinuzita la copii

Medicul pediatru Alexis Cochino mai spune că, pe lângă secrețiile nazale mucopurulente, suntcomune şi senzația de presiune şi durere la nivelul feţei sau frunții, febra, starea general alterată. În cazul bolilor alergice apare şi strănut şi prurit nazal (n.r. mâncărime), dar, de obicei, fără febră.

Alte simptome adiționale pot fi respirația urât mirositoare şi durerile de dinți.

”Apariția repetată a sinuzitei poate sugera fie factori favorizanţi locali (deviație de sept nazal, polipi), caz în care este util un consult ORL, fie o rinosinuzită alergică (ceea ce impune consult la alergologie), fie o imunodeficiență (necesită consult la pediatru specializat în imunodeficiențe)”, mai medicul Alexis Cochino.

Tratamentul sinuzitei ar trebui prescris de pediatru, medic ORL ori medic de familie şi poate include: antibiotic pentru perioade destul de lungi, 10-14 zile, chiar mai mult, picături nazale şi folosirea unui umidificator în camera copilului.

Iar dacă vrei să ai cât mai puțin de-a face cu sinuzitele, unii medici indică şedințele preventive de salinoterapie, excelente pentru infecțiile din sfera ORL (ideale sunt cele făcute în salinele naturale, însă, în lipsa, lor merg şi cele artificiale).