În perioada sarcinii, foarte multe femei se confruntă cu anumite probleme dentare. Fie că e vorba de apariția unei carii, tartrum sau o gingivită, e important să știm dacă aceste afecțiuni pot fi tratate în sarcină, astfel încât tratamentul să nu prezinte un pericol pentru făt.

În articolul de mai jos, află ce probleme dentare pot fi soluționate în sarcină și care sunt procedurile pe care e mai bine să le amâni.

În primul rând, femeile însărcinate sunt sfătuite să meargă regulat la medicul stomatolog. Se știe că e mult mai ușor să previi o afecțiune decât să o tratezi. Cu dinții e tot așa. Drept urmare, e bine ca viitoarele mămici să nu geglijeze vizitele la dentist.

În plus, majoritatea problemelor dentare au tendința de a se agrava în timp, așa că e mai bine să le rezolvi atunci când le-ai depistat.

În al doilea rând, gravidele ar trebui să acorde o atenție sporită igienei orale.Pentru a evita apariția unor probleme, uneori e suficient să avem o rutină bine pusă la punct. Nu sări peste periatul dinților, folosește așa dentară și apa dentară. De asemenea, alimentează-te corect pentru ca organismul tău să nu sufere de vreo carență nutritivă.

Dacă totuşi este nevoie de intervenție, medicul stomatolog apreciază că intervenția optimă poate avea loc în al doilea trimestru de sarcină. Dintre intervențiile care se pot face în timpul sarcinii sunt: plombarea şi coronarea. Dacă este vorba de proceduri cosmetice, de exemplu albirea dinților, aceasta se poate amâna fără nicio scuză, după naştere.

În cazul în care se necesită intervenție chirurgicală, cantitatea de anestezic trebuie să fie la minimum, astfel încât să nu creeze disconfort fătului. De aceea, se folosesc anestezice care vor trece în proporție mai mică prin placentă, cum este articaina.

Prevenirea şi tratarea infecțiilor cu antibiotice a viitoarelor mămici necesită acordul medicului ginecolog. Cu toate că medicamentația este permisă pe durata sarcinii, nu orice medicament este potrivit pentru administrare, mai ales pentru a nu crea daune fătului.

Cu privire la radiografiile dentare, chiar dacă sunt de rutină şi se fac anual împreună cu celelalte analize, acestea se pot lăsa după naştere. Este bine ca mămica să evite orice risc, cât se poate de minor, pentru că în prima perioadă a sarcinii, respectiv primul trimestru de sarcină, este foarte important, atunci începând dezvoltarea organelor fătului.

În concluzie, viitoarele mămici trebuie să acorde o atenție sporită igienei cavității bucale, evitând pe cât posibil apariția afecțiunilor stomatologice. Dacă acestea apar, se recomandă ca mămica să întrețină o relație atât cu medicul stomatolog, cât și cu cel ginecolog şi, mai ales, este important ca cei doi să comunice pe durata sarcinii. Comunicarea va fi benefică în cazul necesitații tratării cu antibiotice, astfel încât cei doi se vor consulta şi vor alege opțiunea mai puțin invazivă pentru mămică şi fătul ei.