Există anumite zone de pe Pământ în care oamenii sunt mai longevivi și mai sănătoși. Oamenii de știință i-au studiat pentru a vedea ce au în comun. Află ce fac cei mai sănătoși oameni din lume pentru a se menține în formă!
Știai că 80 % dintre cazurile de boli cardiovasculare și diabetul de tip II pot fi prevenite în proporție cu ajutorul stilului de viață? În același fel, 40 % din cazurile de cancer nu ar mai apărea. Nu este foarte greu să reduci riscul. Este vorba de mici obiceiuri sănătoase pe care le poți adopta. Cei mai sănătoși oameni din lume nu sunt doar norocoși, ci au obiceiuri care îi ajută să-și mențină sănătatea și vitalitatea până la vârste înaintate.
Unde locuiesc cei mai sănătoși oameni din lume:
– Sardinia – Italia
– Okinawa – Japonia
– Loma Linda – California – SUA
– Insula Icaria – Grecia
– Peninsula Nicoya – Costa Rica
În zonele unde locuiesc cei mai sănătoși oameni din lume, nu există moda curelor de slăbire, a suplimentelor alimentare, iar psihoterapeuții și psihiatrii șomează pentru că locuitorii fericiți nu au nevoie de serviciile lor. Pe lângă clima blândă și vecinătatea mării pe care nu le putem avea toți, aceștia au alte lucruri în comun pe care le putem imita: dieta, mișcarea fizică, întreținerea relațiilor sociale și spiritualitatea.
Ce și cum mănâncă cei mai sănătoși oameni din lume:
În aceste zone ale globului, dieta este bogată în vegetale. Se consumă puțină carne (mai ales pește), puține produse lactate și se beau cantități moderate de alcool. În Okinawa, oamenii urmează conceptul confucianau numit Hara hachi bu, adică se ridică de la masă înainte de a se sătura complet, ci doar și-au umplut aproximativ 80 % din stomac. În plus, majoritatea oamenilor din aceste regiuni consumă cantități importante de legume și fructe, nuci, cereale integrale, acizi grași nesaturați, acizi grași omega 3. Folosesc ulei de măsline la prepararea mâncării. Limitează sau nu consumă deloc carne roșie și procesată, zahărul (inclusiv băuturile cu zahăr), grăsimile trans și sare.
Cei mai sănătoși oameni din lume sunt activi fizic:
Ideea de viață sedentară le este complet străină acestor oameni. La orice vârstă, fac în fiecare zi muncă fizică și merg pe jos. Astfel, reduc riscul bolilor cauzate de obezitate. Întârzie pierderea masei musculare și a densității osoase cauzate de îmbătrânire. Prin activitate, mențin în formă inima și plămânii, dar și sănătatea mentală. Faptul că fac mișcare în aer liber facilitează expunerea la soare, care, la rândul ei, crește aportul de vitamina D din organism. În plus, majoritatea celor care ajung la vârste înaintate nu fumează. S-a constatat că renunțarea la fumat poate să crească speranța de viață cu 8 ani.
Cei mai sănătoși oameni din lume socializează mult:
Familiile și prietenii se întâlnesc des. Au activități sociale susținute și o comunitate strânsă. Cei mai mulți aderă la o religie sau o formă de spiritualitate. Ca urmare, depresiile sunt rar întâlnite. Stresul și anxietatea sunt aproape necunoscute. La aceasta contribuie și rugăciunea, meditația, activitățile comunitare religioase, ceremoniile, dar și obiceiul de a dormi sau a face siesta după-amiaza. Cei mai mulți au copii și fac în fiecare zi acte de caritate față de cei mai puțin norocoși decât ei. Nu în ultimul rând, au un scop mai înalt în viață. Aceste lucruri îi fac să fie optimiști și fericiți, ceea ce le menține sănătatea.
Cei mai sănătoși oameni din lume cultivă optimismul:
Cel mai mare număr de centenari se găseşte în țara noastră în Delta Dunării, în judeţul Vrancea şi în unele zone din nordul ţării. O influenţă importantă o au alimentaţia, mediul geografic, puritatea aerului, prelungirea activităţii fizice şi intelectuale, dar şi factorii de ordin genetic. După pensionare, este recomandabil ca omul să-şi continue activitatea cu care a fost obişnuit. Trebuie evitat sedentarismul. Relaţiile familiale contează foarte mult. În plus, odată ajuns la „vârsta înţelepciunii”, omul trebuie să-şi perfecţioneze calităţile morale, intelectuale şi spirituale. Spectrul morţii fizice trebuie eliminat, gândindu-ne că sfârşitul acestei existenţe nu este decât începutul vieţii veşnice. Se cuvine să cultivăm optimismul şi sentimentele nobile. Să nu fim supăraţi pe nimeni, niciodată. Să ştim să iertăm şi să emitem numai sentimente pozitive.