Durerile intermenstruale pe care le pot simți unele femei apar, de cele mai multe ori, pe o singură parte a abdomenului, chiar în mijlocul ciclului menstrual, atunci când are loc ovulația. Din nefericire, în cazul unora, aceasta este extrem de deranjantă și se repetă, lună de lună.

De obicei, apare în zilele apropiate de ovulație, adică în jurul zilei 14 a ciclului. Ovulația este procesul prin care ovulul se deplasează de la ovar la trompa uterină. Acest proces este însoțit de inflamație, un nivel hormonal ridicat și o serie de evenimente care pot provoca disconfort.

La ora actuală, se estimează că aproape 20% dintre femei suferă de dureri intermenstruale, cum spuneam, generate, în special, de procesul de ovulație.

În mod logic, fenomenul este întâlnit doar la femeile aflate la vârsta fertile

Practic, în timpul ovulației, are loc creșterea unuia dintre foliculii care conțin ovule. Pereții ovarului se întind și se inflamează, iar când vine momentul, foliculul se rupe. Această rupere și eliberare a ovulului este uneori însoțită de sânge și lichide care se aflau în interiorul foliculului. Mai departe, aceste fluide ajung în peritoneu, care este mucoasa interioară a abdomenului. Drept urmare, peritoneul devine iritat și dureros. Din acest motiv, durerea intermenstruală nu apare exact în momentul ovulației, ci poate chiar mai devreme și să persiste după aceea.