Pentru a se proteja de virusuri, bacterii, paraziți și toxine, copilul are nevoie de o imunitate puternică. Ar trebui să cunoști faptul că sistemul imunitar al copilului nu este complet dezvoltat până la vârsta de 5 ani și tocmai din acest motiv micuții care merg la creșă sau la grădiniță, sunt mai predispuși la răceli și viroze respiratorii. Potrivit specialiștilor, un număr de 7-8 episoade de răceală pe an sunt normale pentru sugari și preșcolari. La vârsta școlară, media scade la 5-6 episoade de răceală pe an, iar la adolescență, când sistemul imunitar al copilului este format, la 3-4 episoade de răceală pe an.

Este foarte important că sistemul imunitar al celor mici să învețe să lupte cu agenții patogeni care intră în contact cu organismul. Iar alimentația echilibrată, alături de activitățile fizice și un somn de calitate, sunt esențiale pentru o imunitate rezistență. Din dieta prichindeilor noștri nu trebuie să lipsească fructele și legumele de sezon, dar și alte alimente importante pentru o dezvoltare sănătoasă.

Beneficiile uleiului de pește pentru copii

Uleiul de pește, care se obține din presarea țesuturilor biologice ale peștilor grași (ton, somon, hering, macrou și ficat de cod), este bogat în acizi grași Omega-3 EPA și DHA, esențiali pentru bună funcționare a organismului. Acest ulei este întrebuințat în alimentația copiilor de foarte mulți ani, întrucât are reputația de a reprezenta un excelent stimulator al imunității. În același timp, uleiul de pește este cunoscut pentru rolul sau în susținerea funcției cognitive, fiind un sprijin real pentru activitatea cerebrală, în special în cazul celor mici.

Iată de ce ar trebui să introduci uleiul de pește în alimentația copilului tău:

  • stimulează funcționarea sistemului imunitar;
  • susține procesele cognitive și asigură o dezvoltare optimă a creierului;
  • îmbunătățește atenția și capacitatea de concentrare;
  • susțin o vedere bună pentru timp îndelungat;
  • îmbunătățește comportamentul;
  • luptă cu rahitismul, fiind o sursă importantă de vitamina D, care ajută la fixarea calciului în oase;
  • protejează sănătatea inimii, rinichilor și plămânilor;
  • contribuie la dezvoltarea fizică, datorită rolului pe care îl are în sănătatea sistemelor osos și muscular;
  • diminuează durerile și inflamațiile dentare.

Când să introduci uleiul de pește în alimentația celui mic

Uleiul de pește poate fi introdus în alimentația copiilor încă de la vârste fragede, chiar începând de la vârsta de 6 luni, din momentul în care începe și diversificarea alimentației. De regulă, se recomandă că micuților sub 1 an să nu li se administreze mai mult de 3-4 picături de ulei de pește pe zi, în timp ce copiilor mai mari, de peste 1 an, o lingură de ulei de pește este suficientă pentru a asigura necesarul zilnic de vitamine și Omega-3.

Cei mici nu ar trebui să consume ulei de pește dacă sunt alergici la pește și fructe de mare, dacă suferă de probleme de colagulare a sângelui sau dacă iau medicamente anticoagulante sau anti-trombocite. De asemenea, nu trebuie luat cu două săptămâni înaintea unei intervenții.

Cum introduci uleiul de pește în alimentația copilului

Suplimentele cu ulei de pește sunt recomandate micuților și sunt disponibile sub diferite forme, în funcție de vârstă copiilor. De exemplu, pentru sugarii și micuții sub 3 ani, sunt recomandate formulele lichide cu ulei de pește, în timp ce capsulele cu ulei de pește, sunt adecvate copiilor de peste 3 de ani.

Sunt esențiale pentru:

  • funcționarea normală a inimii (EPA și DHA contribuie la funcționarea normală a inimii);
  • dezvoltarea cerebrală normală și a vederii (DHA contribuie la menținerea vederii normale și a funcției normale a creierului);
  • funcționarea normală a sistemului imunitar (Vitamina D contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și la menținerea sănătății sistemului osos și a dinților);
  • menținerea sănătății pielii și a membranelor mucoase.