mamaplus

„Banala” varicelă poate produce leziuni cerebrale, atenționează dr. Mihai Craiu

-
//
10.06.2020

În contextul pandemiei de coronavirus, mulți părinți au decis să amâne vaccinarea celor mici împotriva bolilor copilăriei care sunt tot atât de periculoase și de contagioase precum SARS-CoV-2. Mai mult, există anumiți părinți care refuză categoric vaccinarea indiferent de condiții, nu doar în pandemie.

Medicii trag un semnal de alarmă în acest sens, spunând că prevenția bolilor copilăriei, cum este varicela, prin vaccinare este esențială pentru sănătatea copiilor.

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, a explicat într-o postare pe rețelele sociale cât de periculoasă este una dintre cele mai răspândite boli ale copilăriei – varicela.

„Varicela. Aparent o boală minoră pe care am avut-o cu toți în copilărie… Un moft… Datele despre varicelă nici nu se compară cu multitudinea de informații despre SARS-CoV-2! Nu minimalizez cu nimic severitatea pandemiei COVID, dar vreau să vă sensibilizez și asupra altor boli contagioase, care nu au dispărut, pur și simplu. Varicela pare ceva banal, în accepțiunea unor părinți, cărora vaccinurile li se par inutile și dăunătoare. Și, din păcate, nici cei care cred în importanța prevenției bolilor contagioase nu mai vorbesc recent despre altceva decât despre noul coronavirus”, a scris dr. Craiu în postarea lui.

Pericolele la care sunt expuși copiii nevaccinați, potrivit medicului:

„Eiii și?! Niște bube pe corp! Nu este chiar așa! Varicela este una dintre cele mai contagioase boli umane, fiind numită popular „vărsat de vânt” pentru a sugera că se transmite pe calea aerului cu mare ușurință. 8 din 10 copii susceptibili vor face boala în urma unei întâlniri accidentale, de câteva zeci de secunde sau minute, cu un bolnav.  Acest virus „sălbatic” poate să persiste în ganglionii spinali, ai nervilor noștri intercostali, foarte multă vreme după vindecare, uneori zeci de ani, apoi reactivându-se, la adolescență sau la maturitate, sub forma unei maladii extrem de neplăcute  zona-zooster. 

Cui i se pare un risc acceptabil să faci varicelă („doar niște bube”) si apoi zona-zooster („alte bube”) îi transmit că durerile din nevralgia zoosteriană au fost denumite popular „Focul Sfântului Anton” – cel ars pe rug. Căci doare cumplit, ca o arsură. Mai rău decât o durere de dinți, să spunem. Pot confirma din experiență familială.

Varicela există acum și aici, produce suferință sau chiar leziuni cerebrale și generează zona-zooster. Și va rămâne printre noi și după ce trece pandemia indusă de SARS-CoV-2”, a încheiat medicul pediatru.