În aceste vremuri tulburi în care nu ştim unde va duce, cum şi când se va încheia pandemia cu COVID-19, bolnavii de diabet – aflați în grupa de risc major – se simt, probabil, ca într-un carusel emoțional. Incertitudinea, dar şi faptul că unii dintre bolnavii de diabet zaharat au forme severe de coronavirus, îi fac pe cei ce suferă de această boală să se simtă în prima linie. Este important, dacă ai diabet, să urmezi câteva sfaturi pentru a-ți proteja sănătatea.

Vorbeşte cu medicul diabetolog

Mai întâi de toate, vorbeşte neapărat cu medicul care îți urmăreşte boala să ai un plan nutrițional adecvat. Interesează-te dacă poți apela oricând la el şi dacă te poate consulta online. Este foarte important să îți controlezi nivelul zahărului din sânge pentru a-ți menține sistemul imunitar la cote ridicate.

Monitorizează-ți glicemia

Acum, mai mult decât oricând, e nevoie să îți ții glicemia sub control. Aşa că testeaz-o mai des decât de obicei. În perioadele stresante, glicemia poate creşte foarte uşor, fără să îți dai seama. Însă, dacă faci teste mai des, vei şti cum stai şi, în funcție de valoarea glicemiei, ştii ce şi cum să mănânci, dacă măreşti doza pastilelor sau a insulinei.

Fă stocul de medicamente

Este important să ai în casă medicamentele de care ai nevoie. Sau, mai ales dacă e vorba de insulină, care îți este vitală. Tocmai de aceea, ai grijă să fii aprovizionat cu medicamente şi insulină pe o perioadă mai mare de timp. Nu uita de testere pentru aparatul cu care îți monitorizezi glicemia, ace şi seringi pentru insulină. Dacă nu poți ieşi din casă, roagă un apropiat să te ajute.

Fii conectat

Discută cu prietenii, cu cei apropiați, cu comunitatea de diabetici pe care, probabil, o ai. Roagă pe cineva din families să îți instaleze Facetime, Zoom, Skype sau orice aplicație video ori audio ce te poate conecta cu cei apropiați, astfel încât să nu te simți singur sau izolat.

Fă provizii

Ar fi bine să ai în debara provizii pentru două, trei săptămâni, măcar. Conserve de ton, de legume, fructe uscate, semințe şi nuci. Nu uita ca la conserve să speli bine legumele pentru a îndepărta excesul de sare, iar la fructe, excesul de zahăr. Dacă nu le speli bine, îți poți da foarte uşor glicemia peste cap. La fel şi cu fructele uscate care au un conținut ridicat de zahăr. E bine, totuşi, să le ai printre provizii, dar să mănânci doza recomandată de medicul diabetolog.

Nu uita de carbohidrați

Chiar dacă în regimul unui diabetic, carbohidrații trebuie mâncați cu măsură, aceştia sunt foarte importanți. E bine să ai la îndemână nişte carbohidrați simpli: miere, gem, bomboane. În cazul în care ai nevoie să îți creşti glicemia, nu te simți bine şi nu eşti în stare să ai o masă normală, aceşti carbohidrați te ajută.

Fii creativ cu ceea ce mănânci

Acum ai timp să cauți rețete specifice pentru diabet şi să fii creativ. Să faci salate sau deserturi la care te-ai tot gândit, dar n-ai avut timp să le experimentezi. Mesele pot deveni prilej de creativitate şi ingeniozitate. Plus că te vei bucura să descoperi asocieri noi, mixuri inedite şi gusturi surprinzătoare.

Fă exerciții zilnic

Dacă nu mai poți merge la sală sau la înot, ori dacă nu-ți mai poți face alergarea zilnică, nu-i nimic. Important este să faci zilnic exerciții. Este la fel de important ca a lua medicamente împotriva diabetului. Cu ajutorul activității fizice poți gestiona mult mai uşor zahărul din sânge, dar şi stresul, despre care ştim că are o legătură directă cu creşterea glicemiei. Aşa că amenajează-ți un colț în casă unde poți să îți pui o saltea şi să poți face sport. E momentul să încerci o aplicație nouă sau nişte exerciții pentru care nu ai avut timp până acum.

Nu-ți neglija somnul

Dacă vrei să ai un somn odihnitor, e nevoie de optimism, meditație şi o pauză de la ştirile care se derulează cu repeziciune pe ecranele televizoarelor, tabletelor sau telefoanelor. La un moment dat, seara, stinge din lumini, închide televizoarele şi, mai degrabă, ascultă o muzică liniştitoare ori citeşte o carte ce aştepta de multă vreme să fie citită.

Rămâi la curent

Chiar dacă nu laşi televizorul pe canalele de ştiri toată ziua, ar trebui să verifici anunțurile autorităților, pentru a fi informat. Mai ales că acum informațiile cu privire la drepturile de circulație se schimbă rapid.