În zilele noastre este aproape imposibil să nu folosești calculatorul sau telefonul. Însă acesta nu este singurul factor care poate duce la apariția de probleme cu vederea. Statisticile spun că până în anul 2030 numărul persoanelor care se confrunta cu boli oftalmologice se poate dubla. De aceea, este esențială prevenția, astfel încât să îți menții o vedere ageră chiar și după vârstă de 65 de ani, când încep să apară problemele.

Ia o pauză de la monitorul calculatorului la fiecare 20 de minute

Dacă ai obiceiul să stai prea mult cu privirea spre un monitor, acest lucru îți poate face ochii să se simță obosiți și uscați. De aceea, este important să respecți regula 20/20/20: la fiecare 20 de minute, uită-te cel puțin 20 de secunde la un obiect aflat la cel puțin 20 de picioare distanță (aproximativ 6 metri). Această strategie este concepută pentru a-i ajuta tocmai pe cei care petrec mult timp în fața ecranelor, fie că sunt la serviciu, fie că este vorba despre pasionați ai jocurilor pe computer.

Protejează-ți ochii de factorii UV

O altă măsură importantă: trebuie să îți protejezi ochii de radiațiile UV. Poartă ochelari de soare care oferă protecție pentru razele ultraviolete. În timp, expunerea la aceste radiații poate favoriza probleme oftalmologice precum cataracta, arsuri ale corneei, chiar și degenerescenta maculară.

Renunță la fumat

Fumătorii sunt mai predispuși la apariția afecțiunilor oculare, de aceea este indicat să renunți la acest viciu. Printre afecțiunile la care persoanele care fumează au un grad ridicat de risc se numără cataracta și degenerescența maculară.

Consumă alimente bogate în vitamina A

Vitamina A are un rol esențial pentru o vedere bună, reducând semnificativ riscul de cataractă. Se găsește în morcov, ardei gras, spanac, păpădie, cartof dulce, dovleac, ficat, mango. Alti nutrienți care ajută la protecția ochilor sunt betacarotenul, dar și luteina și zeaxantina, substanțe care se găsesc în legumele cu frunze verzi.

Acordă importanță tuturor simptomelor

Dacă observi simptome precum vederea încețoșată, sau ai senzația de nisip în ochi, nu le trece cu vederea. Este important să mergi la un consult la medicul stomatolog, pentru că aceste manifestări pot ascunde boli oftalmologice. Alte simptome care ar trebui să te trimiță la doctor sunt durerea, umflarea ochiului, sensibilitatea la lumina, mâncărimile apărute în jurul ochilor.

Curăță lentilele de contact

În cazul în care porți lentile de contact, ai grijă să te speli bine pe mâini înainte să le utilizezi. În ceea ce privește ingriirea lentilelor, ai grijă să le depozitezi doar în soluția recomandata de către producătorul acestora și de medic. Nu purta lentile de contact decât dacă medicul ți-a spus că ești apt pentru acestea. Nu folosi lentilele de contact în momentul în care mergi să înoți.

Află dacă ești predispus la probleme cu vederea

Pentru a preveni problemele oftalmologice, este important să te informezi dacă părinții sau bunicii tăi au fost diagnosticați cu o boală oftalmologică. Poate să fie vorba și despre o afecțiune ereditară, de aceea trebuie să te interesezi în legătură cu acest lucru.

Nu folosi cosmetice vechi

Rimelul și fardurile sunt produse cosmetice folosite de aproape orice femeie. Pentru ca acestea să nu creeze probleme cu vederea, ai grijă să nu folosești produse expirate. De asemenea, citește cu atenție eticheta înainte să le cumperi, ca să nu conțină ingrediente la care să ai reacții alergice.