mamaplus

10 porunci pentru o viață sănătoasă. Un celebru neurochirurg: „Opriți televizoarele, opriți telefoanele şi odihniți-vă!”

-
//
24.01.2020

Pe lângă alimentație sănătoasă şi mişcare, mai este nevoie şi de alte „ingrediente” pentru a putea trăi fericiți şi sănătoşi până la adânci bătrâneți. Odihna şi zâmbetul sunt doar două dintre ele. Reputatul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea a făcut un „decalog” al unei zile sănătoase.

Prima „poruncă”: Cine se trezeşte de dimineață, sănătos ajunge

Prima poruncă este să ne trezim cât mai de dimineață! În popor țăranul se culcă odată cu găinile şi se scoală la cântatul cocoşului. Trezirea trebuie să fie dimineața, nu la ora 10:00. Dacă ne-am trezit la 9:00 sau la 10:00, sigur suntem obosiți.

A doua „poruncă”: Aerul curat, sănătate pentru creier

Al doilea lucru – nu mergem direct să mâncăm, să deschidem chemarea frigiderului. Să ieşim afară, să respirăm aer curat! Aerul ăsta se duce nu în plamâni cum crede toată lumea, ci exact în creier. Se deschid toate ferestrele ca să iasă toate duhurile rele.

A treia „poruncă”: Te mişti, deci exişti

După ce s-au deschis ferestrele şi începe creierul să funcționeze, facem următorul pas: facem câțiva paşi. De ce facem paşi? Nu că aşa spune Guvernul, ci că punem circulația, inima, care imediat ne ajută şi mergând, am făcut motilitate. Te mişti şi exişti, a spus un japonez.

A patra „poruncă”: Ziua bună se cunoaşte după duşul de dimineață

După, ne întoarcem şi există această igienă şi toaletă perfectă a organismului în care aruncăm toate elementele toxice din noi pentru că mişcările pe care le facem dimineața la duş sunt chiar mişcările din sport, dar noi nu mai ştim lucrul acesta.

A cincea „poruncă”: Micul dejun, luat în linişte

După aceea se mănâncă. Masa trebuie să fie liniştită, fără telefoane, fără o serie întreagă de bombardamente, fără o agitație în jurul mesei.

A şasea „poruncă”: Sănătatea din ceaşcă

Am ajuns la un element esențial. Ceaiuri sau cafea. Este bine să se bea în general o ceaşcă încet, liniştit, şi ca plăcere, şi ca digestie.

A şaptea „poruncă”: Zâmbet pentru o sănătate mai bună

Încă un secret, al 7-lea: zâmbetul. Cel mai bun prieten al omului, mai ales al creierului, nu este calculatorul, este zâmbetul. Modifici psihicul tău şi capacitatea ta funcțională, iar pentru cei din jur care probabil sunt încordați, relaxează totul!

A opta „poruncă”: Alimentele uşoare, ideale pentru masa de prânz

Alimentația la prânz – celula nervoasă nu doreşte multă mâncare la prânz. Dacă am mâncat ca şi căpcăunii, facem aşa o burtă mare şi cădem jos şi sângele tot se duce în burtă, iar aici sus nu mai rămâne nimic.

A noua „poruncă”: Masa de seară, cât mai uşoară

Masa de seară trebuie să fie cât mai uşoară posibilă fără o încărcare cu multe produse de carne şi grase şi fără o suprasolicitare că nu soliciți numai creierul. Soliciți pancreasul, soliciți tubul digestiv, soliciți inima, nu trebuie încărcare la nesfârşit pentru masa de seară.

Din nefericire, un obicei extrem de prost – încărcare cu alcool seara, care nu duce în mod deosebit la ceva bun. De aici urmează o serie întreagă de afecțiuni.

A zecea „poruncă”: Somnul dulce mult aduce

Am ajuns la punctul cel mai important – somnul. Somnul de care ne batem joc cu toții. Lumea a uitat: când trebuie să ne culcăm? Odată cu găinile.

De ce? S-a dovedit pe o serie întreagă de aparate, electroencefalografie că cel mai bun somn este între ora 10:00 și 12:00 seara.

Opriți televizoarele, opriți telefoanele, opriți toate aceste lucruri şi odihniți-vă! Ce credeți că se întâmplă în organismul nostru? Este o curățare a creierului. Partea superioară a creierului doarme, partea interioară este viața noastră vegetativă în care toate organele funcționează şi ne curăță cu ocazia asta creierul, întreg organismul se linişteşte şi a doua zi pornim de la capăt.