Meralgia parestezică, sau „sindromul pantalonilor mulați” este o afecțiune a nervilor care poate fi cauzată de hainele prea strâmte.
Meralgia parestezică este o afecțiune care provoacă amorțeală, durere sau o senzație de arsură în coapsa exterioară, și mai poartă numele de „sindrom Bernhardt-Roth”. Apare atunci când există o presiune prea mare asupra unuia dintre nervii de la nivelul piciorului, în special a nervului cutanat lateral femural. În cele mai multe cazuri, există modalități simple de a trata afecțiunea, cum ar fi purtarea unor haine mai largi. Unele persoane cu meralgie parestezică mai severă pot avea nevoie de medicamente sau intervenții chirurgicale.
Meralgia parestezică este dificil de diagnosticat, deoarece poate imita diagnostice mai frecvente, cum ar fi patologia lombară. Consensul asupra celor mai eficiente intervenții non-chirurgicale și chirurgicale încă lipsește, precum și cercetările asupra intervențiilor de terapie fizică.
Termenul de „sindromul pantalonilor mulați” sau „strâmți” este cunoscut încă din 1993, când un medic2 observa că mulți pacienți prezintă aceleași simptome. Pacienții se prezentau cu disconfort vag abdominal, distensie abdominală, uneori durere care radia spre piept, asociată rar cu palpitații, reflux gastroesofagian, eructații frecvente. Aceste simptome gastroesofagiene apăreau frecvent la 2 sau 3 ore după mese. Pacienții erau bărbați de vârstă mijlocie sau mai în vârstă, care erau sănătoși, cu excepția acestor plângeri digestive.
Diagnosticul de „sindrom al pantalonilor strâmți” poate fi dat comparând dimensiunea pantalonilor cu circumferința abdominală. Medicul a observat că există de obicei o discrepanță de 7,5 cm sau mai mult. Confirmarea acestei curiozități medicale a fost realizată prin schimbarea pantalonilor, fapt ce a dus la calmarea simptomelor.
Din 1993 și până în prezent, moda pantalonilor mulați s-a răspândit, a dispărut și a reapărut de câteva ori. Majoritatea cercetărilor moderne nu se mai axează pe problemele gastrice, ci pe cele neuronale, cum este și meralgia parestezică.
Cauzele meralgiei parestezice:
Nervii sunt sisteme de neuroni ce se răspândesc pe tot corpul, transportând mesaje către și dinspre creier. Un anumit tip de nervi, numiți nervi senzoriali, recepționează și trimit semnale către creier despre piele, mușchi și alte țesuturi. Atunci când o persoană are meralgie parestezică, un nerv senzorial mare în coapsa exterioară nu are suficient spațiu pentru a trece prin osul sau articulațiile șoldului. Acest lucru se poate datora inflamației, traumatismelor sau creșterii presiunii în această zonă.
Factorii de risc pentru meralgia parestezică includ:
- Hainele prea strâmte, precum blugii skinny și lenjeria modelatoare;
- Obezitatea și creșterea în greutate la nivelul coapselor;
- Diabetul netratat corespunzător, care poate duce la neuropatii
- Sarcina
- Leziuni în zona picioarelor, cum ar fi un accident de mașină
- Mișcările repetate, de exemplu într-o poziție ghemuită (statul pe vine)3
Simptome ale meralgiei parestezice:
De cele mai multe ori nu este afectată întreaga distribuție a nervului, iar senzațiile neplăcute afectează doar o parte a pielii corelate cu nervul afectat. Simptomele includ:
- Durere pe partea exterioară a coapsei, care la unii pacienți se extinde spre partea exterioară a genunchiului
- Senzația de arsură, furnicături sau amorțeală în aceeași zonă
- Senzația de înțepături de albine în zona afectată
- Ocazional, durere în zona inghinală sau durere răspândită la fese
- Pacientul este mai sensibil la atingerea ușoară decât la presiunea fermă în zona afectată, de cele mai multe ori
- Sensibilitate excesivă la căldură (spre exemplu, pacientul va simți că apa caldă a dușului arde zona afectată)
- Ocazional, pacienții se pot plânge de mâncărime sau de o senzație deranjantă, mai degrabă decât de durere
Tratament pentru meralgia parestezică:
În primul rând, scopul tratamentului este de a ușura presiunea asupra nervului, dar tipul de terapie recomandat depinde de cauza afecțiunii. Pentru cazuri ușoare, specialiștii recomandă:
- Purtarea hainelor largi, în special pantaloni largi;
- Pierderea în greutate;
- Comprese calde sau reci;
- Antiinflamatoare nonsteroidiene (ibuprofen, aspirină etc.);
- Kinetoterapie pentru zona afectată a șoldurilor și pentru întărirea musculaturii picioarelor sau a abdomenului.
Cazurile mai severe necesită o abordare de tratament mai puternică, precum:
- Administrarea de corticosteroizi pentru a reduce inflamația;
- Chirurgie pentru a ușura presiunea asupra nervului - în cazurile în care simptomele nu dispar după nici un alt tratament.
Unele persoane vor simți încă amorțeală chiar și după tratament. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, simptomele dispar treptat iar recuperarea se realizează în 4-6 săptămâni. În cazul în care prezinți unul din simptomele de mai sus și acestea nu dispar după schimbarea pantalonilor sau administrarea de antiinflamatoare, adresează-te neapărat medicului.