mamaplus

Ginecolog: Epilarea în zona intimă poate cauza infecții și nu trebuie făcută înainte de menstruație

-
//
11.12.2020

Epilarea inghinală a fost mereu un subiect controversat. În timp ce unii afirmă că este necesară, pentru igienă, alții cred că dimpotrivă, prin epilare se distruge o barieră naturală împotriva bolilor. Concluzia medicilor, în prezent, este clară, bazată pe studii științifice. Epilarea pubiană ține de modă, de stilul de viață, nu are beneficii medicale, ci dimpotrivă, riscuri. Potrivit ginecologului Gabriel Lemnete, cel puțin o treime dintre pacientele sale sunt epilate inghinal, multe chiar au încercat așa-zisele epilări totale. Este bine sau nu să îndepărtăm în totalitate părul pubian, află în cele ce urmează.

Epilarea este o manevră agresivă, cu riscuri mari dacă nu este făcută în condiții de igienă absolută. Principala problemă apărută după epilare este stafilococia cutanată. Cu alte cuvinte, pacienta nu mai scapă de coșuri în zona respectivă, infecțiile putând evolua cu forme severe, spune dr. Gabriel Lemnete.

Dacă epilarea se face în sens invers față de sensul creșterii firului de păr, acesta poate continua să crească sub piele. Astfel de situații impun, în unele cazuri, o rezolvare chirurgicală. Sunt și persoane care au o sensibilitate mai mare a pielii, deci epilarea, o agresiune fizico-chimică, poate produce dermite atopice, deranjante, care se trateză cu dificultate. Iritațiile produse de epilare sunt leziuni care se cicatrizează prost, rămân o poartă deschisă pentru infecții ale pielii.

Tunsoare sau epilare?

Integritatea anatomică reprezintă un scut pentru infecții. Prin epilare se anulează un mijloc de apărare fiziologică a organismului, arată dr. Gabriel Lemnete. Părul are o funcție fiziologică bine stabilită: dacă am îndepărta sprâncenele și genele, riscul unor infecții oftalmologice ar crește, fără a mai aminti disconfortul creat de transpirația care intră în ochi.

În cazul epilării, transpirația, care se scurge spre zona genitală, nu mai întâlnește niciun obstacol. Astfel, antrenează stafilococii de pe piele într-o zonă mai sensibilă, crescând riscul unor vulvo-vaginite. Deci, părul pubian funcționa ca o barieră, iar după îndepărtarea sa crește riscul unor infecții genitale.

În concluzie, recomandarea medicală este să fie păstrată pilozitatea pubiană. Dar, părul trebuie tuns, iar igiena să fie riguroasă. Dacă spălăm părul din cap odată la trei-patru zile, sau o săptămână, baie sau duș trebuie să facem zilnic, spune dr. Lemnete.

Epilarea, interzisă în perioada premenstruală

Este greu de luptat cu moda, recunoaște dr. Gabriel Lemnete, așa că în ciuda sfaturilor medicale, multe persoane vor alege să fie ”în tendințe”.

Cine vrea să se epileze trebuie să țină seama de câteva recomandări, adaugă dr. Gabriel Lemnete. Programarea procedurii să nu fie făcută după orarul salonului de înfrumusețare, sau la momentul plecării în concediu, ci în funcție de starea fiziologică. Procedura este una traumatizantă, deci trebuie evitată dacă persoana are o răceala sau se află într-un moment în care imunitatea e mai slăbită. 

De asemenea, în perioada premenstruală, când reactivitatea organismului este crescută, iar transpirația mai abundentă, se recomandă evitarea acestor proceduri. Trebuie verificat dacă salonul respectă reguli stricte de igienă. Procedura folosită trebuie adecvată sensibilității pielii, specifice fiecărei persoane. După epilare este recomandată folosirea unor dezinfectante, care să și calmeze pielea iritată, așa cum after shave-ul calemază și dezinfectează pielea feței, spune medicul ginecolog Gabriel Lemnete.