Dacă obişnuieşti să-i colorezi cu ojă unghiile fetiței tale, chiar şi numai la ocazii speciale, ar fi bine să renunți la acest obicei. Organismul copiilor este mai sensibil şi efectele negative apar chiar dacă oja e folosită rar. Dacă vrei să fii sigură că lacul de unghii nu-ți afectează sănătatea, citeşte bine eticheta înainte de a cumpăra o ojă şi caută produsele care nu conțin toluen, formaldehidă şi DBP.   

Specialista în frumusețe Oana Popescu spune că există şi oje bio-organice, pe bază de apă, însă acestea nu țin decât până la prima spălare pe mâini.

Colorarea unghiilor copiilor cu ojă este de evitat. Un studiu efectuat pe 59 de tipuri de ojă arată că acest produs conține 119 chimicale periculoase, cum ar fi aldehida formică, toluen, ftalați, camfor, parabeni sau trifenil fosfat. Deși au o structură dură, unghiile oricum permit pătrunderea în organism a substanțelor respective. În cazul ojelor, inclusiv mirosirea lor duce la intrarea în contact cu ingredientele nocive.

Mai mult, oja nu este indicată în sarcină și pentru vârstnici

Pericolul este mai mare pentru femeile însărcinate, căci toxinele din ojă pot afecta fătul, dar şi pentru copii. Dacă obişnuieşti să-i faci unghiile fetiței tale, chiar şi numai la ocazii speciale, ar fi bine să renunți la acest obicei. Organismul copiilor este mai sensibil şi efectele negative apar chiar dacă oja e folosită rar. Dacă vrei să fii sigură că lacul de unghii nu-ți afectează sănătatea, citeşte bine eticheta înainte de a cumpăra o ojă şi caută produsele care nu conțin toluen, formaldehidă şi DBP.