mamaplus

Cum a renunțat fetița Laurei Cosoi la scutec. Actrița a povestit totul pe blog

-
//
30.06.2020

Laura Cosoi scrie cu regularitate pe blogul ei despre provocările maternității. Actrița povestește despre creșterea și dezvoltarea fetiței sale Rita și oferă recomandări utile părinților în acest sens. Recent fiica ei a renunțat la scutec, o etapă în care trebuie să te înarmezi cu o doză mare de răbdare. Astfel, frumoasa mămică a dezvăluit cum a fost posibil acest lucru, dar și ce emoții îi poate încerca pe părinți în asemenea situații.

De când micuța Rita a început să stea foarte bine în șezut, mama și tata i-au creat un obicei. Iată despre ce este vorba:

„Dimineață de dimineață și seară de seară, înainte de culcare, o puneam pe reductor. Nu am folosit niciodată olița, ci numai reductorul pentru wc. Am avut un reductor portabil pe care l-am luat cu noi peste tot, în vacanțe, în avion, oriunde eram”, povestește Laura.

Inițial, actrița apela la diverse trucuri pentru ca fetița să se obișnuiască. Prin urmare, Rita a trecut cu brio această etapă, însă mai poartă scutec în timpul nopții. Părinții intenționează să o dezvețe și de acest lucru, întrucât în luna august vor avea cel de-al doilea bebeluș, respectiv vor apărea noi griji.

„La început, când era foarte mititică, stăteam lângă ea la povești, cu cărticele și fel de fel de jucării, ca să se obișnuiască. Îi dădeam și apă, ca să i se stimuleze tranzitul și astfel, de la o vârstă foarte mică, Rita a făcut scaunul solid la wc.

Reductorul este foarte stabil, are și mânere, așa că, de când a mai crescut și nu ne mai e teamă să nu cadă, o lăsăm pe Rita liniștita acolo, iar noi ne facem treaba prin casă. Dar asta după ce parcurgem toate etapele ritualului de dimineață. Cât stă pe reductor o pieptăn – e mai simplu, pentru că stă nemișcată – și tot acolo se spală și pe dinți.

Încet-încet ne-am gândit să o învățăm să facă și pipi la toaletă, așa că am luat-o treptat. Asta se întâmpla chiar în timpul stării de urgență, adica în primele luni ale anului. I-am explicat într-o zi Ritei: „Vezi că azi nu ai scutec. Îi spui lui mami când îți trebuie să mergi la baie”. La început, am avut oarece probleme cu sincronizarea, în sensul că Rita spunea că vrea la baie exact în momentul când făcea. Iar când se trezea udă, nu știa ce s-a întâmplat. Însă nu am schimbat-o și spălat-o imediat, ci mai întâi am așezat-o pe reductor, așa încât să facă asocierea: dacă ajunge la timp acolo, nu mai are disconfortul de a se simți udă. Pentru că „repetiția e mama învățăturii”, i-am explicat în mai multe rânduri că trebuie să îi spună lui mami înainte să facă, nu chiar în momentul acela, dar prinsă cu joaca, uneori uită.

I-am cumpărat și chiloței intermediari destinați acestei etape, dar nu au făcut mare lucru așa încât am cumpărat câteva seturi de chiloței normali, buni de sacrificiu.

Atunci am început să o punem pe reductor o dată la o oră jumătate, două și am constatat că este o tehnică foarte bună. Uneori duceam păpușile cu noi, alteori ne întreceam și astfel, din joacă, s-a creat un obicei. Recunosc că mai sunt și accidente, dar în mare parte Rita a înțeles mecanismul. În acest moment folosește scutecul noaptea și cât de curând vom începe să „lucrăm” și la treaba asta, cu atât mai mult cu cât vine și surioara cea mică în familie undeva în luna august”, a scris viitoarea mămică pe blog.

Laura are și câteva sfaturi pentru părinții care „se află la etapa renunțării bebelușilor la scutece, subliniind că în așa situații este nevoie de multă răbdare din partea ambilor părinți și de gestionarea corectă a emoțiilor.

  • În primul rând trebuie să te încarci cu răbdare și să nu te frustrezi.
  • Încearcă să fii consecvent pentru că doar așa funcționează.
  • Joacă-te și fă din etapa asta una firească cu tot cu neajunsurile ei (pentru că nu este cea mai comodă).
  • Comunică cu copilul tău și vezi dacă este el pregătit pentru această etapă care este diferită la fiecare copil.
  • Nu te frustra! Eu am schimbat-o pe Rita în unele zile și de 7-8 ori. Este normal. Trage aer în piept și nu te enerva.
  • Consecvența este foarte importantă. Alege o perioadă în care ești dispus să stai după copil, o perioadă poate mai liberă.
  • Dacă copilul nu se poate adapta, după o perioadă, în care nu te „plictisești” tu, ci copilul nu se adaptează, înseamnă că nu este pregătit și poți să mai încerci într-o lună sau două. Până la urmă va renunța el la scutec când va fi pregătit cu adevărat.