mamaplus

Bloggerița Cristina Marin, despre mamele stresate și obosite de atâtea sfaturi nesolicitate

-
//
23.11.2020

Pe cât de dulce și frumoasă este maternitatea, pe atât de umbrită poate fi de tot felul de factori externi, cum sunt sfaturile nesolicitate. Cristina Marin, autoarea blogului Mama lui Vladimir a abordat recent acest subiect delicat și chiar dureros pentru unele mămici, povestindu-și propria experiență. Chiar dacă există și recomandări utile venite de la părinții cu copii apropiați de vârsta bebelușului, o mare parte din sfaturile nesolicitate vin din partea unor persoane care nu prea au de-a face cu parentingul.

”Toate sfaturile nesolicitate, chiar dacă sunt date cu bune intenții, pentru o mamă obosită și stresată suna așa: „toată lumea crede că sunt o mamă nepricepută”.

Sfat nesolicitat 1: „Pune-i o căciuliță că îl trage curentul”

Cred că toți părinții au auzit măcar odată aceasta afirmație. Este unul dintre cele mai cunoscute sfaturi nesolicitate. Nu s-a inventat încă ceva de care să ne temem mai mult decât de acest monstru numit „curent”.

Se pare că toți bebelușii trebuie să poarte căciulă, indiferent că sunt 30 de grade afară, sau stau în casă. Vi s-a întâmplat să vă oprească oameni pe stradă, să vă spună să îi puneți bebelușului căciulă pe cap, că „îl trage curentul”? Mie de nenumărate ori, deja nu mai toleram să aud cuvântul căciuliță.

Vladimir s-a născut în iulie, și afară temperatura depășea 30 de grade în fiecare zi. Fie că ieșeam în parc, la medic sau pur și simplu ne plimbam pe lângă casă, trebuia să fie o persoană să îmi atragă atenția că „îl trage curentul” și are nevoie de căciuliță.

Sfat nesolicitat 2: „Stă prea mult la sân, sigur nu mai ai lapte suficient”

Sigur cel puțin odată ați auzit că laptele tău nu mai este bun sau sățios. Cel puțin în prima lună bebelușul stă aproape non-stop la sân. Asta îngrijorează pe proaspetele mame care nu sunt familiarizate cu puseele de creștere și încep să creadă pe soacra sau bunica care îi tot repetă că nu se satură copilul. Dacă plânge copilul e clar că îi e foame!

Așa începi să sabotezi alăptarea dându-i lapte praf, și la un moment dat lactația scade. Laptele vine în funcție de „cerere-ofertă”, cu cât este ținut la sân mai mult, lactația va crește.

Este bine să te informezi înainte de naștere despre alăptare, de ce nu să mergi la un curs de alăptare. Îți vă face foarte bine, vei capătă multe informații noi. Pe mine m-a ajutat enorm faptul că am făcut un curs înainte, am fost sigură de informațiile pe care le aveam. Așa că nu mă panicam când plângea sau stătea prea mult la sân Vladimir. De asemenea, ignoram toate părerile despre laptele meu. Știam că este cel mai bun aliment pentru Vladimir!

Sfat nesolicitat 3: „Dă-i puțin ceai, îi face bine”

mamaplus

”De ce ai da ceai unui bebeluș? Chiar dacă ai impresia că îi face bine, de fapt nu este așa. Ceaiul împiedică absorbția fierului în organism, iar bebelușul va ajunge să aibă anemie. Și apoi ne întrebăm, oare de ce se întâmplă asta? Părinții nostrii ne-au îndopat cu ceai, și noi am avut de suferit după, când am mai crescut, cu anemiile frecvente. Dar ei nu aveau acces la informațiile pe care le avem noi, așa că, dragi mămici, informați-vă.

Sfat nesolicitat 4: „Sughiță, sigur îi e frig”

Sughițul face parte din cei 3 „S”: sughit, strabism și strănut. Sughițul este la fel de normal ca și la adulți. Bebelușul strănută și sughițe încă din burtică și se datorează imaturității difragmei și a organelor interne. Sugitul nu are legătură cu faptul că puiului tău îi este frig.

Mai mult, trebuie să știi că sughițul nu este deloc dureros pentru copil și nu îl deranjează. Poate apărea la bebelușul care este prea stimulat. Agitația din jur, prea mulți stimuli solicitanți îl pot face pe micuț să înghită aer și să-i provoace sughițul.

Sfat nesolicitat 5: „E frig în casă, mărește temperatura la centrală”

Temperatura optimă din camera în care stă bebelușul este de 21-24 de grade Celsius. Dar vine bunica în vizită și te ceartă că e prea frig pentru copil. Trebuie să aveți în jur de 30 de grade în casă să se simță confortabil bebelușul. Vi s-a întâmplat să mergeți în vizită la un nou-născut și să te lovească un val de căldură când intri în casă? Nu e deloc sănătos să ai o temperatură ridicată în camera unde stă bebelușul.

Dacă este prea cald bebelsul nu se va odihni și va transpira foarte mult, în plus poate avea probleme de piele. Când este vară și sunt peste 30 de grade, tu te poți odihni? Răspunsul este nu.”, scrie Cristina Marin pe blogul său.