mamaplus

Nutriționist: ”Dacă nu reușești să slăbești cu carne, încearcă cu pește!”

0
//
26.01.2021

În unul din mesajele sale recente, medicul nutriționist din România Mihaela Bilic atrage atenția că, în perioada rece a anului, avem nevoie de cât mai mulți nurienți pentru a întări imunitatea și pentru a îmbunătăți starea generală a organismului. Dr. Mihaela Bilic este de părere că peștele este o sursă de grăsimi bune și că ar trebui să-l consumăm de cel puțin 2-3 ori pe săptămână.

Celebra nutriționistă a prezentat avantajele consumului de pește, din mai multe puncte de vedere.

„Dacă nu reușiți să slăbiți cu carne, încercați cu pește. Un obiectiv realist ar fi să ajungem să mâncăm pește măcar de 2-3 ori/săptămână, indiferent ce tip de pește alegem. Aveți nevoie de argumente pentru asta? Țineți cont de faptul că și sănătatea și silueta ar avea de câștigat.

Cum de reușesc peștele și carnea să fie atât de asemănătoare și, totuși, atât de diferite? Simplu fapt că peștii trăiesc în apă iar animalele pe uscat nu cred să explice diferențele atât de mari dintre aceste produse. Ambele surse de proteine de calitatea întâi. Deși e vorba de proteine complete, culmea e că cele din pește se digeră mai ușor, nu au colagen. Și la capitolul grăsimi peștele este superior cărnii, din simplul motiv că are preponderent acizi grași mononesaturați plus Omega 3.”, susține nutriționista.

Consumul de pește – important pentru dezvoltarea copiilor

Potrivit specialistei, la copii peștele este esențial în dezvoltarea optimă a creierului și a vederii. Inclusiv în caz de alergii alimentare sau intoleranțe, tot peștele este cea mai sigură sursă de proteine. La pubertate și în adolescență avem în pește un aliat când vine vorba de grăsimi esențiale și vitamine liposolubile necesare creșterii, sintezei de hormoni și dezvoltării masei osoase și musculare.

Consumul de pește, un aliat împotriva kilogramelor în plus și a celulitei

”Pentru adulții care țin la siluetă și vor să scape de kilogramele în plus, peștele este soluția acolo unde carnea la grătar cu salată nu mai dă rezultate. La același număr de calorii consumate, combinația de proteine și grăsimi din pește pot debloca metabolismul, elimină inflamația din organism și intensifica arderile.

Când vine vorba de piele frumoasă, ameliorarea celulitei și protecție împotriva îmbătrânirii, cine credeți că vă ajută? Ați ghicit, tot peștele. Adăugați la asta efectul protector hepatic și cardiovascular plus imunomodulator, ca să obțineți un tablou complet al beneficiilor pe care consumul de pește le are pentru sănătate.”, a mai adăugat dr. Mihaela Bilic.

Ce tipuri de pește să alegem?

Nutriționista sugerează că putem alege orice fel de pește, ”cu cat mai diferit, cu atât mai bine”.

”Și slab (doradă, păstrăv) și gras (macrou, scrumbie). Și autohton (somn) și de import (ton). Și de captură (șprot, hamsie) și de crescătorie (somon). Și proaspăt (guvizi) și congelat (cod). Și mic (sardine) și mare (rechin), pește să fie!!

Decât să ne pierdem în detalii și să căutăm peștele perfect, este mai important să consumăm pește. Dați la o parte toate miturile și prejudecățile legate de pește, alegeți speciile care sunt pe gustul vostru, gătiți-l cat mai simplu și mâncați-l cat mai des!

Este varianta perfectă pentru o masă “de slăbit”, pus lângă legume sau peste o salată. Adăugați puțin orez sau niște cartofi și veți avea o farfurie ideală, pentru cei care fac sport și au nevoie de masă musculară. În sezonul rece puneți bază pe ciorba de pește și pe gătitul la cuptor.”, este de părere Mihaela Bilic.