mamaplus

”Mami, nu vreau să mănânc asta!”: Cum să-ți determini copilul să mănânce legume, în mod creativ

-
//
05.05.2022

Se întâmplă ca mămicile să audă frcvent de la copii fraze de genul: ”Nu-mi place asta„, ”Nu mănânc legume” sau altele. Capriciile celui mic pot fi trecute în favoarea ta, dacă știi cum să ”infiltrezi„ legumele în preparatele pe care cei mici le adoră. Burgeri, sucuri, pizza, deserturi – toate sunt preferatele copiilor, însă ce ar fi dacă le-ai găti din ingrediente sănătoase? Vezi mai jos câteva rețete care s-ar putea să fie pe placul celor mai mofturoși pofticioși.

Suc de sfeclă, căpșuni și portocale

Ingrediente necesare:

  • 1 sfeclă mică
  • 5 căpșuni
  • o cană cu suc de portocale proaspăt stors
  • Miere după gust
  • Apă, în funcție de preferințe

Mod de preparare:

  • Sfecla se taie în bucățele și se dă printr-un blender alături de sucul de portocale și căpșuni.
  • La final, se adaugă miere și apă dacă sucul de la portocale este prea gros sau prea acid.

Burgeri din linte și vinete

Ingrediente necesare:

  • 500 g vinete decojite și tăiate cubulețe
  • 500 g linte
  • 40 g fulgi de ovăz
  • 2 cepe tocate mărunt
  • 2 căței de usturoi
  • 1 țelină tocată mărunt
  • 3 linguri de amidon de porumb
  • 3 linguri de făină de grâu
  • Pătrunjel după gust
  • sare, piper și ulei după gust

Mod de preparare:

  • Pentru început, se lasă lintea la înmuiat în apă câteva ore sau de seara până dimineața. Apoi, pune lintea înmuiată într-o oală cu apă clocotită și las-o la fiert 15 minute, apoi scurge apa.
  • Separat, călește timp de 10 minute ceapa, vinetele, usturoiul și țelina în ulei.
  • Lintea se mixează bine într-un robot de bucătărie, apoi se adaugă peste ea legumele călite. Se asezonează cu sare, piper și pătrunjel, apoi se adaugă fulgii de ovăz și amidonul. Modelează compoziția ca pe niste burgeri, apoi încinge puțin ulei într-o tigaie și prăjește-i puțin pe ambele părți.
  • Taie o chiflă în două, pune chifteluța și orice altă legumă sau sau se mai dorește.

Pizza cu suc de roșii crude și legume

Pentru blat:

  • 400 g făină
  • 200 ml apă caldă
  • 5 linguri de ulei de măsline extravirgin

Ingrediente necesare:

  • 2 roșii
  • 1 dovlecel
  • 1/2 ardei roșu
  • 2 cepe
  • 2 căței de usturoi
  • 1 lingură de capere tocate
  • 2 linguri de măsline negre tăiate felii
  • 250 g mozzarella răzuită
  • Cimbru/busuioc după gust
  • Sare și piper

Mod de preparare:

  • Pentru blat, se adaugă într-un bol suficient de mare făină, apă și jumătate din cantitatea de ulei menționată. Când compoziția începe să se lege, așază aluatul pe o suprafață dură tapetată cu făină și frământă timp de 5 minute. Formează o bilă și acoperă coca cu un prosop și las-o la crescut 20 de minute.
  • Între timp, se prepară sosul. Se curăță roșiile, se dau prin răzătoare și se adaugă restul de ulei rămas, usturoiul, caperele, ierburile aromatice, sare și piper.
  • Se întinde aluatul și se pune în tava de copt, apoi se unge cu sosul de roșii, iar deasupra se pun legumele și mozzarela.
  • Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 175°C și se coace pentru aproximativ 15 minute.
  • Se pot folosi orice legume pentru această pizza.

Negresă fără gluten cu fasole neagră

Ingrediente:

  • 180 g fasole neagră fiartă
  • 8 curmale, ținute la înmuiat în apă câteva ore
  • o banană mare
  • 35 g pudră de cacao
  • 2 linguri pudră de stevie
  • 2 linguri ulei de cocos topit
  • 40 g nuci/migdale mărunțite
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • un vârf de cuțit de sare

Mod de preparare:

  • Fasolea fiartă trebuie bine scursă de apă, apoi, într-un robot de bucătărie, se adaugă toate ingredientele, în afară de praful de copt și nucile, și se amestecă până totul devine o pastă omogenă. Abia apoi se adaugă praful de copt și nucile și se încorporează bine.
  • Compoziția astfel obținută, se toarnă într-o tava de copt (ex: 20 x 20 cm) și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 C, pentru 20-25 minute.