mamaplus

La ce riscuri te expui dacă mănânci cartofi încolțiți? Sigur nu știai asta!

-
//
21.10.2021

Gospodinele care țin cartofii în dulap se pot confrunta cu o problemă destul de comună și anume germinarea cartofilor. Se întâmplă destul de frecvent și probabil prima întrebare pe care și-o pun este: ”Mai pot fi consumați cartofii încolțiți?”. Află răspunsul din rândurile următoare.

În ceea ce privește cartofii încolțiți, este indicat să aplici aceleași reguli de siguranță alimentară ca și-n cazul produselor învechite. Dacă ai dubii, aruncă-i. Este sfatul pe care-l dau și cei de la National Poison Center. Asta pentru că mugurii sunt un semn că respectivii cartofi conțin niveluri mai ridicate de toxine.

Toți cartofii conțin toxine naturale numite glicoalcaloizi: solanina și chaconina.

„Conținutul de glicoalcaloizi al unui cartof crește pe măsură ce încolțește. Ca urmare, consumul de cartofi încolțiți înseamnă ingerarea unei cantități excesive din aceste substanțe chimice.”, a explicat Melissa Collins conform Reader's Digest.

S-ar putea să observi și faptul că acei cartofi vechi devin verzi. Acest lucru se întâmplă pentru că lumina poate crește și nivelul de clorofila din legumă, compusul care îi dă culoarea verde.

Dacă cartofii tăi au această culoare, află că clorofila nu este periculoasă, dar este un semn că și nivelul toxinelor a crescut.

Aceste substanțe periculoase trăiesc pe coaja cartofului și încolțesc; miezul alb al cartofului conține mult mai puțină clorofila.

Ce riști dacă mănânci cartofi încolțiți?

„Simptomele s-ar putea dezvolta după câteva ore până sau la o zi după ce au fost mâncați cartofii care sunt încolțiți. Deși ar fi nevoie de mai multe porții din orice rețetă de cartofi pentru a simți efectele acestor toxine, acestea pot provoca vărsături, diaree și dureri abdominale.

Simptomele sunt de obicei ușoare, dar pot fi mai severe la unele persoane. Pot induce tensiune arterială scăzută, puls rapid, febră, dureri de cap, dezorientare și, în cazuri rare, moarte dacă sunt consumate în doze excesive”, a declarat Collins pentru sursa citată.