mamaplus

Iaurtul expirat se poate consuma și nu are efecte nocive asupra organismului

-
//
16.05.2022

Iaurtul expirat nu are efecte negative asupra organismului, susțin specialiștii. Având un pH acid, iaurtul are capacitatea de a elimina agenții patogeni. Astfel, iaurtul expirat poate fi consumat în trei săptămâni după ce a ieșit din perioada de valabilitate.

Retailerul britanic COOP renunță la termenul de garanție prezent pe iaurturile marcă proprie, în încercarea de a reduce risipa alimentară. 42.000 tone de iaurt în valoare de 100 milioane de lire (127,6 milioane dolari) sunt aruncate anual în gospodariile din Marea Britanie datorită expirării termenului tipărit pe ambalaj. În urma studiilor efectuate s-a ajuns la concluzia că iartul expirat poate fi consumat încă trei săptămâni, dacă acesta nu a fost desfăcut.

“Iaurtul poate fi consumat în siguranță dacă este păstrat nedeschis în frigider, așa că am făcut trecerea de la „data limită de consum” la „recomandat a se consuma înainte de” pentru a ajuta la reducerea risipei de alimente. Aciditatea iaurtului asigură o conservare naturală și vrem să încurajăm cumpărătorii să-și folosească simțurile cu privire la calitatea iaurtului lor, chiar dacă acesta a depășit termenul maxim”, a spus Nick Cornwell, șeful departamentului tehnic alimentar la COOP.

Conținut ridicat de probiotice

La capitolul produse lactate, cele fermentate și mucegăite sunt considerate surse valoroase de probiotice, acestea fiind benefice pentru organism. Testele arată că iaurtul este sigur pentru consum încă 3 săptămâni după data de expirare, principala modificare care apare ține de gust, acesta devenind mai acrișor. Se obține și un efect probiotic accentuat, un iaurt fermentat conține mai multe colonii de lactobacili benefice pentru sănătate.

Iaurtul stimulează digestia

Iaurturile cu Lactobacillus ajuta la absorbția substanțelor nutritive echilibrând flora intestinală. Iar dacă este vorba despre iaurturi fără lactoza, organismul va fi scutit de muncă de a separa lactoza şi, prin urmare, digestia va fi şi mai uşoară. Fiecare porție de iaurt conține bacterii digestive ce ne ajuta să eliminăm microorganismele toxice din sistemul nostru digestiv. Cu alte cuvinte, consumul de iaurt îmbunătățeşte digestia, fiind extrem de benefic pentru persoanele ce suferă de indigestie, constipație sau infecții intestinale.

Aduce beneficii pielii

Iaurtul are beneficii și asupra pielii. Consumul de iaurt asigură proteinele necesare pentru a avea o piele fermă şi mai netedă. În plus, aplicat direct pe piele, iaurtul hidratează. Utilizat ca masca facial, singur sau în combinație cu mierea, catifelează pielea şi îi îmbunătățeşte aspectul şi textură. Poate fi folosit, de asemenea, ca loțiune după plaja, pentru că enzimele şi probioticele din iaurt ajuta la o refacere mai rapidă a pielii după neplăcutele arsuri de vară.

Întărește imunitatea

Culturile de bacterii din iaurt accelerează producerea de celule albe (leucocite), ce luptă împotriva infecțiilor. Ca şi rezultat, persoanele ce consuma iaurt în mod regulat au o imunitate mai ridicată. Aşadar, dacă introducem în alimentația noastră regulată câte o porție de iaurt, vom rezista mai uşor afecțiunilor comune precum răceala.