mamaplus

Cum se face dulceața de zmeură să rămână fructele întregi?

-
//
28.06.2022

Fiind o adevărată delicatesă, dulceața de zmeură păstrează toată aroma verii peste iarnă. Dacă vrei să pregătești cu adevărat o dulceață de zmeură fină, cu fructele întregi, trebuie să ții cont de sfaturile de mai jos. Altfel, nu vei obține decât un gem cu fructe zdrobite și mulți sâmburi.

Alege fructe cărnoase

Cumpără două kilograme de zmeură și alege boabele cele mai frumoase, mai tari și mai cărnoase. Boabele ușor zdrobite sau moi trebuie consumate imediat. Nu are sens să le pui la dulceață, pentru că se vor înmuia imediat în siropul fierbinte.

Folosește mai mult zahăr decât la gem

Dacă pentru gemul de zmeură poți să folosești 700 – 800 gr de zahăr la 1 kg de fructe, pentru dulceață ai nevoie de mai mult zahăr. La 1 kg de zmeură trebuie să pui cel puțin 1 kg de zahăr sau chiar 1,250 kg de zahăr, dacă fructele sunt mai acrișoare.

Apă, în cantitate foarte mică

Ține cont de faptul că zmeura este un fruct plin de suc și nu este nevoie să folosești prea multă apă când faci siropul pentru dulceață. Astfel, la 1 kg de zahăr și 1 kg de zmeură, ai nevoie doar de 150 ml de apă.

Cum se face dulceața de zmeură să rămână fructele tari

Se folosește o oală îngustă și înaltă și se pune zahărul să se topească împreună cu apa. În această etapă este foarte important să adaugi zeama de la o lămâie mare, deoarece sucul de lămâie funcționează ca un conservant și păstrează culoarea frumoasă a fructelor zmeurii. Din momentul în care zahărul începe să fiarbă, se amestecă în continuu și se lasă la foc iute timp de 5 – 6 minute. Mare atenție să nu se caramelizeze, pentru că va strica tot gustul la dulceața de zmeură!

Când siropul de zahăr este bine legat și auriu, se adaugă fructele și se amestecă ușor cu o spatulă de lemn curată. Fructele se fierb la foc iute și când începe să se umfle siropul rozaliu, se culege ușor spuma și se mai lasă la fiert 15 minute.

Se oprește focul, dulceața este gata și se lasă în oală să se răcorească la temperatura camerei. Când dulceața se răcește complet, se pune în borcane sterilizate înainte și se închid etanș cu celofan umezit cu apă caldă și strâns bine cu o ață rezistentă.