mamaplus

Cum gătești varza de Bruxelles și cât de benefică este pentru sănătate

0
//
19.02.2021

Cu siguranță ai încercat măcar o dată acele legume mici și delicioase, pe care le numim varza de Bruxelles. La prima vedere ar părea o varză obișnuită în miniatură, dar se pare că există totuși câteva diferențe între ele. Varza de Bruxelles este o sursă bună de fibre, vitamine și minerale. Conține vitaminele A, C, E și K și acizi grași esențiali Omega 3. Fibrele conținute scad colesterolul și ajuta digestia, iar nivelul mare de glucobrasicină combate inflamațiile și îmbunătățește sănătatea cardiovasculară. Totodată, varza de Bruxelles îți alcalinizează corpul. Multe boli printre care și cancerul sunt provocate de excesul de acid din organism.

Prin urmare, dacă observi la taraba cu legume varza de Bruxelles, nu ezita să o pui în coș, mai ales că întărește imunitatea în sezonul rece, iar noi te instruim în continuare cum poți să o prepari.

Fiartă

Ai nevoie de: varza de Bruxelles, sare, piper și unt.

Mod de preparare: Pune apa sărată la fiert. Între timp, spală foarte bine varza de Bruxelles în apă rece. Când fierbe apa, pune mugurii de varză și lasă-i 10-15 minute. După acest timp, scurge-i de apa și condimentează-i cu sare și piper.

Sote

Ai nevoie de: varza de Bruxelles, ulei de măsline, sare, piper și două linguri de zeamă de lămâie.

Mod de preparare: Spală bine bucățile de varză în apă rece și taie-le în două. Curăță-le de frunzele galbene. Apoi, încălzește aproximativ 50g de ulei de măsline, la foc mediu-tare. Apoi, pune varza în tigaie cu partea tăiată în jos. Asezonează cu sare și piper. Amestecă din când în când și întoarce varza pe toate părțile (5 minute). Apoi, pune 70ml apă în tigaie (cât să acopere uniform fundul tigăii) și mai gătește varza până se evaporă apa. Când e gata, toarnă deasupra doua linguri de zeamă de lămâie.

La cuptor

Ai nevoie de: varza de Bruxelles, ulei de măsline, sare și piper negru.

Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 204ºC. Între timp, spală și curăță varza de Bruxelles în apă rece. Taie tulpinele ca să se gătească mai bine. Apoi, pune bucățile de varză într-un vas și asezonează-le cu ulei de măsline, sare și piper negru. Apoi, mută-le pe o foaie de copt, întregi, pe un singur strat. Lasă-le la cuptor 35-40 minute, până sunt gata. Ca să le servești, mai pune puțină sare.

Ca orice aliment, varza de Bruxelles are și contraindicații. Persoanele care urmează tratament cu anticoagulante (medicamente pentru subţierea sângelui pe bază de warfarină), trebuie să evite consumul excesiv de alimente bogate în vitamina K, cum este este şi varza de Bruxelles, deoarece ar putea apărea riscul de hemoragie.