mamaplus

Copilul nu vrea să mănânce legume. Cum îl convingi să facă asta fără să-l forțezi

-
//
30.04.2021

Chiar dacă unii copii adoră legumele, se pare că există totuși și o altă categorie – a micuților care detest broccoli, conopida, ardeiul sau alte leguminoase. De aici începe adevărata provocare pentru mămici, pentru că devine foarte greu să-l convingi pe cel mic să mănânce legume, chiar și pe cele care încerci să le încorporezi în alte feluri de mâncare. Știind cât sunt de importante pentru sănătatea și imunitatea micuțului, ți-ai dori probabil să cunoști niște trucuri care să te ajute să-l faci pe micuțul tău să înțeleagă că legumele sunt, de fapt, minunate și delicioase!

În primul rând, nu forța niciodată copilul să mănânce legume multe deodată. Începe prin a-i impune o doză foarte mică, apoi mărește-i progresiv doza până când se va obișnui să mănânce o cantitate normală de legume.

  • Gătește! Desigur, legumele în stare naturală sau gătite simplu, la abur, sunt cele mai sănătoase. Nu te aștepta însă ca acest lucru să îl impresioneze pe copil. Așa că, pentru a-l face să îi placă o legumă, încearcă să gătești mâncăruri gustoase, aromate, care să îl atragă. Adaugă sosuri cu arome naturale și gătește legumele la grătar, la cuptor sau fă sote-uri.
     
  • Adaugă arome prietenoase. Pentru a-l face pe copil să fie atras de legume, încearcă să le combini cu arome care știi că îi plac. Nu are importanță dacă regulile culinare pe care le știi spun că anumite combinații sunt nepotrivite. Dacă sosul de roșii este adorat de copil, atunci nu ezita să îl adaugi peste piureul de morcov sau de cartofi… La fel, dacă preferă arome dulci, nu ezita să le combini cu legumele mai acrișoare sau mai amărui…
     
  • Încearcă texturi fine. Supele cremă, sufleurile, piureurile sau chiar sucurile de legume - calde sau reci, pot fi un adevărat deliciu. Piureurile pot fi unse pe pâine prăjită și servite cu o felie de jambon sau cu un cub de brânză, iar supele pot fi servite cu paiul, pentru a fi mai amuzant.
     
  • Adaugă mai multă culoare. Transformă farfuria cu legume într-un tablou multicolor care să îl atragă pe copil. Cu cât culorile vor fi mai variate și mai proaspete, cu atât apetitul va crește.
     
  • Insistă pe componenta vizuală. În afară de culoare, este important să dai sens farfuriei prin crearea unui design atrăgător. Chipuri umane, animăluțe, peisaje. Toate acestea pot fi create cu ușurință din legume, astfel încât atenția copilului să fie distrasă de la ideea că nu îi plac anumite alimente.
     
  • Mergeți împreună la cumpărături. O plimbare la piață sau supermarket poate schimba percepția copilului despre legume. Bogăția de culori și de arome de pe tarabe îl va fascina, iar dacă îl vei lăsa să aleagă singur legume proaspete, vei reuși mult mai ușor să îl și convingi să le mănânce acasă. Povestește-i de unde provin legumele, cum se cultivă, etc.
     
  • Gătiți împreună! Chiar dacă asta înseamnă mai multă bătaie de cap, mai multe vase de spălat și mai mult timp pentru gătit, rezultatele în ceea ce privește acceptarea legumelor vor fi pe măsură. Copilul va fi mândru că a participat la prepararea mesei și va fi curios să guste ce a preparat.