mamaplus

Cele mai bune și cele mai rele alimente pentru colesterol

-
//
11.11.2020

Când cineva aude cuvântul „colesterol” simte amenințarea unui întreg cortegiu de boli, care de care mai periculoase: hipertensiune, accidente cerebrale, embolii sau infarcturi. Vestea bună este că o dietă echilibrată e primul lucru pe care îl putem face pentru a avea artere sănătoase, fără depuneri de grăsimi pe pereții interiori, într-un cuvânt „colesterol”.

Alimente de consumat

Dacă aveți o dietă bazată pe fructe și legume, iar peștele este carnea voastră favorită, aveți toate șansele să vă țineți colesterolul sub control, spune Lisa Dorfman, dietetician de renume internațional.

Pentru a vă menține colesterolul total sub 200, cel rău sub 110, iar cel bun mai mare de 35, iată care sunt cele mai bune alimente:

Migdale

Cercetătorii de la University of Pittsburgh Medical Center au demonstrat că zilnic, o mână de migdale va reduce colesterolul rău cu zece la sută, datorită grăsimilor monosaturate. Și nucile, alunele neprăjite, fisticul sunt la fel de bune, dar nu trebuie să uitați că au multe calorii, de aceea alegeți-le pe cele care sunt prăjite fără ulei.

Ovăz

Dacă aveți obiceiul să mâncați dimineața o cană de lapte cu fulgi de ovăz, nu numai că veți avea o circulație a sângelui de invidiat, dar veți fi și plini de energie toată ziua. Ovăzul este un adevărat medicament contra colesterolului, și asta datorită bogăției de fibre solubile conținute. Acestea obligă acidul din bilă, care este o sursă de colesterol, să se evacueze ușor.

Pește

Acizii grași omega 3 sunt considerați cele mai bune grăsimi și îi găsim în peștele oceanic, precum somonul, sardinele sau tonul. Ca să vă micșorați nivelul colesterolului trebuie să luați între 1,5 și 3 grame de omega 3 zilnic. Mâncați pește de trei ori pe săptămână sau luați pastile cu ulei de pește.

Vin roșu

Un pahar de vin roșu, care conține flavonoizi și polifenoli, are proprietăți antiinflamatoare care reduc nivelul colesterolului și ne apără de bolile cardiovasculare. Acești flavonoizi pot fi găsiți în sucul de grapefruit roșu sau cacao, cu care puteți înlocui vinul, dacă nu vreți să deveniți dependent.

Soia

Semințele de soia sau orice produs din soia (tofu, lapte de soia) ajută în lupta contra colesterolului. 25 de grame pe zi (o lingură de semințe) ajung. Totuși, persoanele care au un risc crescut de cancer de sân sau de prostată trebuie să evite soia din cauza fitoestrogenului, care se pare că hrănește anumite tumori.

Alimente de evitat

Acum că știți care sunt alimentele ce nu trebuie să vă lipsească din dieta zilnică, pe următoarele reduceți-le drastic (sau mai bine eliminați-le):

Lactate nedegresate

Grăsimile saturate, care blochează arterele și cresc colesterolul rău sunt inamicul numarul 1. Le găsim, din păcate, în cele mai delicioase alimente ca înghețata, smântâna, untul sau brânza. Înlocuiți-le cu lapte și iaurt degresat sau brânză de tip mozzarella.

Carne prelucrată

Șuncă, cârnați, lebăr, într-un cuvânt „mezelărie” sunt de asemenea o sursă majoră de colesterol. Uitați de carnea de porc tocată care conține grăsime multă. Înlocuiți chiftelele și micii la grătar cu pui, iepure sau pește. Dacă nu puteți renunța la mezelărie încercați preparatele turcești sau arăbești de calitate, care conțin puține proteine.

Fast-food

Chiar mai rele decât grăsimile saturate sunt așa-numitele trans-fat, adică grăsimile rezultate din arderi succesive. Ele se găsesc în hrana de tip fast-food sau chipsuri. Cea mai importantă sursă a acestor grăsimi sunt uleiurile parțial hidrogenate.

Uleiuri tropicale

Uleiurile de palmier sau de nucă de cocos sunt două dintre cele mai nesănătoase uleiuri. Nu le folosiți când gătiți acasă, iar dacă mergeți la restaurante cu specific asiatic informați-vă ce ulei utilizează. În schimb, privilegiați uleiul de măsline, floarea-soarelui sau porumb bogate în grăsimi mono și poli saturate, care sunt indispensabile organismului.

Prăjituri

Nici prăjiturile de cofetărie nu sunt prietenoase cu arterele noastre, din cauza cantității imense de margarină din ele. Chiar dacă faceți acasă prăjituri, evitați-le pe cele care necesită o cantitate mare de unt sau consumați-le ocazional. Deoarece nimeni nu poate renunța la desert, preferați șerbeturile ușoare din fructe.

Beneficiile plantelor

Cantitatea de colesterol din sânge variază la omul sănătos între 1,2 și 1,8 grame la litru. Dacă vă iese la analizele medicale colesterolul peste 250, trebuie să vă faceți un obicei din consumarea zilnică, după fiecare masă, a tincturilor sau infuziilor de anghinare, mesteacăn sau pătlagină. Acestea vă curăța arterele, dar numai dacă sunt folosite frecvent, mai ales dacă aveți o predispoziție ereditară a colesterolului mărit.