mamaplus

Ce boli vindecă sucul de cartofi și cum îl prepari în condiții casnice

0
//
13.01.2021

Știm cu toții, cartoful este ingredientul de nelipsit în anumite reţete şi, de multe ori, este preferat ca garnitură. Mai puțin cunoscute, însă, sunt consumul de suc de cartofi şi beneficiile sale pentru sănătate, în special pentru bolile de stomac. Sucul de cartofi este bogat în vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6), potasiu, fier, calciu, zinc, antioxidanți (luteină şi zeaxantină). În plus, este un stimulent energetic excelent datorită zaharurilor naturale găsite în acest suc.

Îmbunătățeşte digestia şi ameliorează ulcerul

Consumul de suc de cartofi poate ajuta la calmarea inflamaţiei intestinale şi stimulează digestia, eliminând simptomele de constipație, balonare, flatulență, indigestie. Sucul de cartofi are proprietăți antiacide bine cunoscute datorită pH-ului alcalin. Acest lucru poate îmbunătăți nivelul acidității din intestin şi poate preveni şi trata ulcerul gastric. Poate forma un strat protector pe mucoasa stomacului pentru a atenua durerea şi arsurile.

Atenuează simptomele gutei

Guta este o formă de artrită care se dezvoltă din cauza nivelurilor ridicate de acid uric din organism. Se caracterizează prin roşeață şi durere la nivelul articulaţiilor, în special ale degetelor de la picioare. Un nivel crescut de acid uric este totodată un indiciu că rinichii nu funcționează la capacitatea maximă. Sucul de cartofi cruzi, băut dimineața, este recomandat persoanelor care suferă de gută.

Susține sistemul imunitar

Sucul de cartofi este o sursă excelentă de vitamina C. Ca antioxidant natural, vitamina C este un aliat în lupta împotriva radicalilor liberi, contribuie la întărirea imunității, stimulând mecanismele naturale de apărare a organismului şi are efect antiviral, favorizând sinteza interferonului, ajutând la prevenirea unor tipuri de cancer. De exemplu, 120 ml de suc de cartofi conține mai mult de 50% din doza zilnică recomandată în cazul adulților, cu excepția femeilor care alăptează.

Alte beneficii ale sucului de cartofi:

  • Îmbunătățeşte sănătatea inimii. Datorită substanțelor nutritive, în special a potasiului, consumul de suc de cartofi poate reduce tensiunea arterială crescută, astfel că scad şansele de apariție a atacului de cord şi a accidentelor vasculare cerebrale.
     
  • Detoxifică organismul. Sucul de cartof crud este excelent pentru detoxifierea rinichilor, ficatului, vezicii biliare şi a întregului corp.

Cum îl prepari?

Ai nevoie de 3-4 cartofi medii sănătoşi, neîncolțiți. Descojeşti cartofii, îi tai bucăți mai mici şi îi speli. Transferi cartofii într-un blender şi torni apă cât să-i acopere, apoi închizi capacul şi laşi să se mixeze până obții un piure mai apos. Strecori amestecul deasupra unui recipient etanş astfel încât să se scurgă doar lichidul, fără miez.

O a doua variantă, este să strecori piureul într-un tifon curat, să-l strângi foarte bine până obții sucul de cartofi. A treia variantă, este să pui cartofii într-un storcător de fructe şi legume pentru a obține zeama. Bea băutura simplă sau în combinație cu alte sucuri de legume, după preferință, în stare proaspătă. În stare simplă, consumă câte 50-60 ml de suc de cartofi (un sfert de cană) pe stomacul gol şi înainte de celelalte mese principale, timp de 3-4 săptămâni. Depozitează sucul de cartofi într-un recipient foarte bine închis, fără a-l umple cu vârf, la frigider.

Important: Cartofii au un conținut bogat de potasiu. Dacă doctorul ți-a recomandat o dietă săracă în acest mineral, solicită-i sfatul înainte de a consuma suc de cartofi.